Poziția CSM cu privire la propunerile de modificare a legilor Justiției: Pot constitui un element de presiune în activitatea magistraților

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii susține că propunerile de modificare a legilor Justiției privind răspunderea magistraților pot constitui un element de presiune în activitatea judecătorilor și procurorilor.

24 August 2017, 15:54 (actualizat 24 August 2017, 17:36) |
CSM

Potrivit unui comunicat al CSM, Secția pentru procurori a CSM precizează că cele mai importante modificări preconizate la legile Justiției, prezentate public, vin în contradicție cu propunerile motivate formulate anterior de către Consiliul Superior al Magistraturii în urma consultărilor sistemului judiciar.

"Astfel, apreciem că unele dintre măsurile preconizate sporesc rolul factorului politic în organizarea și funcționarea sistemului judiciar. Exemplificativ, trecerea Inspecției Judiciare în subordinea ministrului Justiției, reprezentant al puterii executive, cu afectarea directă a autonomiei instituționale și a independenței funcționale, înființarea unei noi direcții specializate, cu o competență exclusivă în cercetarea magistraților, este inoportună, nu este susținută statistic și nu reprezintă o prioritate pentru sistemul judiciar, iar schimbarea sistemului de numire a procurorilor în funcții de cel mai înalt nivel eludează posibilitatea Secției pentru procurori de a proceda la o selecție directă a viitorilor candidați și nu este similară procedurii propuse pentru numirea conducerii ÎCCJ la nivelul Secției pentru judecători", se menționează în comunicat.

De asemenea, arată sursa citată, propunerile privind răspunderea magistraților pot constitui un element de presiune în activitatea judecătorilor și procurorilor, cu influență directă asupra calității actului de justiție.

Nu în ultimul rând, celelalte măsuri referitoare la accederea în magistratură şi promovarea în funcții de execuţie au potențialul de a bloca funcționarea sistemului judiciar şi de a afecta modul actual de organizare şi funcționare a Institutului National al Magistraturii. Concluzionând, chiar în lipsa proiectului de modificare a acestor legi, Secţia pentru procurori apreciază că aceste măsuri sunt de natură să afecteze independența sistemului judiciar, progresele înregistrate sau lupta împotriva corupției şi vin în contradicție flagrantă cu recomandările şi angajamentele asumate în cadrul MCV, se arată în comunicat.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 16°C
IASI 15°C 17°C
CLUJ 12°C 12°C
CONSTANTA 13°C 14°C
CRAIOVA 14°C 14°C
BRASOV 12°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI