Poveştile zilei. Ajutor pentru persoanele fără adăpost

5 decembrie 2019, 09:21

CLUJ

Direcţia de Asistenţã Socialã şi Medicalã Cluj-Napoca are în subordine douã unitãţi de asistenţã pentru persoanele adulte fãrã adãpost din municipiul Cluj-Napoca care au situaţie socio-economicã precarã, sunt lipsite de posibilitatea asigurãrii unei locuinţe (temporare sau definitive) şi care, din punct de vedere medical, sunt apte de a sta în colectivitate şi nu necesitã supraveghere medicalã permanentã.

Primãria Cluj-Napoca deţine 160 de locuri în centrele sociale şi de urgenţã.  Obiectivul municipalitãţii este că toți cei care au o situație socială dificilă să nu rămână fără adăpost. Centrul de urgenţã oferã oamenilor care locuiesc temporar acolo condiţii bune de locuire, hranã şi igienã.
Hrana este oferitã zilnic de primãrie cu sprijinul urmãtoarelor asociaţii şi structuri de caritate:
– Biserica Ortodoxã „Bună Vestire” – Iris- Biserica „Sfânta Treime” – Asociaţia Misionarii lui Padre Pio, – Asociaţia „O masă caldã”;- Asociaţia Sfântul Acoperãmânt al Maicii Domnului în cadrul Programului „Masă sãracilor în Cluj-Napoca şi Floreşti”.
Nu pot beneficia de serviciile oferite de aceste centre persoanele aflate sub influenşa bãuturilor alcoolice şi a drogurilor, persoanele cu boli contagioase, persoanele aflate în episod psihotic, precum şi cele cunoscute ca violente.
Cei cazaţi în aceste centre sociale și de urgență au şansa sã primeascã din partea primãriei sprijin finaciar pentru plata unei chirii lunare, şi totodată sunt sprijiniți în realizarea dosarului de eligibilitate. Primăria acordă o subvenție de până la 1.300 ron la plata chiriei pentru persoanele cu venituri mici ( sub 900 ron pe membru de familie sau 1.500 ron persoane singure).

CRAIOVA

Persoanele fără adăpost din Craiova găsesc sprijin în această perioadă la Centrul social de urgență pentru persoanele fără adăpost „Sfântul Vasile”, aflat pe stradă Râului, numărul 42. Are o capacitate de 52 de locuri, iar în acest moment sunt cazate aici 51 de persoane care au nevoie de o masă caldă și un loc unde să doarmă.

Centrul de Urgență pentru persoane fără adăpost Sfântul Vasile funcţionează în Craiova de 10 ani datorită parteneriatului dintre Asociația Vasiliada, Consiliul Local al Municipiului Craiova și Arhiepiscopia Craiovei. Consiliul Local asigură anual un buget de 750.000 lei pentru că acest centru să funcționeze așa cum trebuie. Centrul oferă cazare pe perioadă determinată, 3 mese/zi, consiliere socială, precum și alte activități. De asemenea, în cadrul așezământului, beneficiarii primesc, pe lângă serviciile de bază, și suport pentru găsirea și păstrarea unui loc de muncă, reușind astfel să depășească situația de criză inițială și să dezvolte un plan pentru viitorul lor.

În 2019, până acum, au beneficiat de serviciile acestui centru 109 persoane,  28 au obținut documente de identitate și stare civilă, 35 de persoane au beneficit de mediere profesională, 18 persoane au fost integrate pe piața muncii, 8 persoane au fost ajutate să își găsească o locuință sau au fost transferate către centre care să corespundă nevoilor lor, 83 de persoane au beneficiat de consiliere socială, 63 de consiliere psihologică individuală.

TIMIŞOARA

Cel mai mare adăpost pe timp de noapte pentru oamenii străzii aparține Federației Caritas, asociație care e subvenționată în proporție de 70 la sută de Primărie pentru serviciile pe care le oferă celor fără adăpost în sezonul rece. Azilul de noapte Pater Jordan are o capacitate de 70 de locuri și de câteva săptămâni funcționează la capacitate maximă. Oamenii vin aici la ora 7 seară, primesc o cină caldă, își petrec noapte și apoi pleacă după ce servesc un  mic dejun. Teoretic, cei de la azilul de noapte percep beneficiarilor o taxa simboolica de 50 de bani….

Adăpostul aflat în subordinea Direcției de Asistență Socială nu este încă deschis. Abia de săptămâna viitoare va începe să funcționeze. Are o capacitate de 36 de paturi, însă în fiecare sezon rece sunt primit chiar și 40-50. Mulți dintre ei ajung aici în regim de urgență, după ce sunt identificați pe străzi și urcați în ambulanțe. Primesc și hrană de la cantină socială a Primăriei.

Pentru persoanele sau familiile rămase fără locuința mai există o variana. Centrul de primire în regim de urgență, aflat tot în subordinea autorităților locale. Aici însă beneficiarii trebuie să îndeplinească anumite condiții, iar șederea se poate prelungi chiar și la un an de zile, astfel încât oamenii să  aibă șansă de a se reintegra social, de a-și găsi un loc de muncă.Capacitate de 54 de locuri.

Și Fundaţia Timişoara 89 are de asemenea un adăpost pentru cei rămași pe drumuri. Capacitatea este însă redusă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite