Povestea unei mame alungate de război. Iulia: Ucrainenii sunt liberi şi vor fi liberi, sunt sigură de asta

24 februarie 2023, 21:48

Iulia, refugiată din Ucraina: Mă suna un vecin să mă trezească. Mi-a spus să îmi iau copiii şi să plec din oraş. Eram surprinsă pentru că eram somnoroasă. Mi-a spus că a început războiul.

Diana, fiica Iuliei: Mama plângea, am auzit-o că a vorbit cu tata la telefon şi i-a spus că nu ştie ce să facă.

Iulia, refugiată din Ucraina: Erau zvonuri că ar începe războiul, dar nu am crezut că va începe aşa. Dar am pregătit o valiză de urgenţă, cu acte, bani şi bijuterii de aur, ceva ce pot să iau cu mine, haine, cât să încapă în maşină, pentru mine şi copiii mei.

De două ori ruşii i-au dat viaţa peste cap. De două ori a trebuit să o ia de la capăt într-o ţară care îi era complet necunoscută – România. Prima dată în 2014, episodul Donețk. Apoi 2022, Harkov.

Pe cei trei copii îi poartă mereu cu ea, sub forma a trei flori tatuate pe mâna stângă. De ziua îndependenţei Ucrainei, când s-au împlinit 6 luni de la conflict, a adăugat tatuajului un fir albastru şi unul galben. Acum tatuajul îi aminteşte de acasă, de ţara ei.

Iulia, refugiată din Ucraina: Pentru mine înseamnă că îmi iubesc copiii, îmi iubesc ţara, că sunt liberă, că ucrainenii sunt liberi şi vor fi liberi, sunt sigură de asta.

Deşi îi este bine în România, liniştea ei nu este deplină. Fiica cea mare, Diana, s-a întors în Ucraina în vară, pentru a-şi termina studiile.

Iulia, refugiată din Ucraina: Sunt sentimente amestecate. M-am bucurat că e independentă şi că este atât de încrezătoare să se întoarcă, fără adulţi, fără părinţi. Ca mamă sunt îngrijorată şi o întreb în ficare zi cum e. Dacă aflu că e alarmă, îi scriu repede să se ducă la adăpost, în subteran, la metrou.

Diana este conştientă de pericolul din Ucraina, dar a moştenit curajul de la mama ei.

Diana, fiica Iuliei: Pentru sora şi fratele meu cred că e foarte bine că sunt în România, eu vreau să fiu în Kiev acum, pentru că acum oamenii sunt mult mai atenţi unii cu alţii. E ca şi cum ai avea o mare familie aici.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite