Povestea unei luptătoare. Anastasia, refugiată din Ucraina, voluntară în România

28 februarie 2022, 20:48

Anastasia a ajuns duminică în Vama Siret cu fiica ei, după un drum de câteva zile. Nu e prima dată când e nevoită să plece de acasă. Cu ani în urmă, a părăsit zona natală din Donețk tot din cauza Rusiei, care a început un conflict acolo.

Anastasia, voluntar Fight For Freedom: „Nu am mai fost acasă, în Donetsk, de 8 ani. Acum 8 ani a trebuit să plecăm de acolo tot din cauza ruşilor şi să ne mutăm la Cernăuţi. Am trăit acolo 6 ani şi apoi ne-am mutat la Lviv, iar acum 3 zile am înţeles că trebuie să ne părăsim casa din nou şi să plecăm către un loc mai sigur.”

Anastasia e profesoară de limba engleză. Și-a făcut studiile în Anglia și Australia. În România, nu cunoaște pe nimeni. Soțul ei a rămas să lupte în Ucraina, dar și ea se dovedește a fi o luptătoare pentru că nu s-a lăsat copleșită de situație și îi ajută pe refugiații ajunși aici.

Anastasia: „M-am simţit vinovată că mi-am părăsit casa şi că nu am putut să ajut acolo, să fiu folositoare şi eram foarte nervoasă şi îngrijorată, dar azi dimineaţă a venit soluţia, prietenii mei de aici din România care m-au primit în casele lor mi-au spus că pot ajuta aici, la graniţă, să fiu voluntar şi să îi ajut pe alţi refugiaţi.”

Anastasia locuiește acum la unul dintre membrii asociației umanitare și e alături de noii ei colegi în Vama Siret, de dimineața până seara. A postat și un clip pe o rețea de socializare pentru ca cei care ajung în vamă să o caute ca se le ofere ajutor. Crede cu tărie că ucrainenii rămași acasă vor birui, iar ei toți se vor putea întoarce acasă.

În vama Isaccea îl întâlnim pe Vladimir. Este unul dintre cei care oferă o mână de ajutor. Are 52 de ani și s-a născut din părinți ucraineni.Trăiește în România de 30 de ani de când și-a deschis o afacere, la Giurgiu. Pe 24 februarie se afla în Kiev, cu treburi. A reușit să fugă din oraș în ultima clipă cu mașina cu care a și făcut la un moment dat înconjurul lumii.

De cum a intrat în țară și-a adus colegii să facă transporturi de ajutoare. De două zile, însă, stă în vamă și traduce pentru cei care nu se descurcă singuri.

Mobilizare exemplară și în vama Sighet din nordul țării. Peste 25 de asociații și sute de voluntari îi ajută pe ucraineni cu transport și cazare. La Sala Polivalentă din Sighet sunt tone de alimente, saltele, pături, haine, încălțăminte, jucării, lapte praf, scutece pentru copii, chiar și mâncare pentru animale. O parte rămân acolo, altele iau drumul Ucrainei pentru cei care au rămas să lupte.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite