Povestea unei campioane. Monica Roşu, de la gimnastica de performanţă, la ştirile sportive

10 aprilie 2017, 19:49

“Au venit antrenorii la grădiniţa la care mergeam, pentru selecţie de fetiţe, la sala de gimnastică din Bacău. Eu, evident, având acasă o mamă fan Nadia, născută în acelaşi an, ştiam câteva din elementele de bază. Le-am arătat cu mare drag antrenorilor care au venit la selecţie şi m-am pricopsit cu un bileţel pe care scria data şi ora la care să fiu la sala de gimnastică”, îşi aminteşte Monica.

Aşa a început povestea de dragoste dintre Monica Roşu şi gimnastică.

Când Monica avea şase ani, şi-a urmat antrenoarea, la Focşani: “Am fost repartizate la familiile copiilor care se antrenau la sală, la prieteni, la cunoştinţe. M-am simtit fix ca acasă”.

Până când a fost gata căminul şi s-a mutat. Însă nu s-a putut adapta, aşa că s-a întors la Bacău.

După campionatele naţionale i s-a spus să-şi facă bagajul pentru lotul de junioare, de la Oneşti. A fost ca la armată, îşi aminteşte Monica, dar a meritat: “Dacă vrei să faci sport de performanţă trebuie să te supui unor rigori. Eram nişte copii, trebuia să-şi asume cineva responsabilitatea pentru noi. Stăteam în cantonament 24 de ore din 24, 365 de zile pe an. Doar cât veneau părinţii la noi în weekenduri, în perioada în care nu aveam competiţii. Aşa că a fost oarecum o cazarmă. Eu spun că am făcut armata!”.

În ‘99, la prima competiţie internaţională, a concurat accidentată. A ratat trei aparate din patru.

“Am ajuns în Belgia şi cele două zile de concurs au fost un total fiasco. Locul 12, nimeni nu-mi mai dădea nicio şansă. Înapoi la Oneşti, m-am antrenat asiduu şi, ulterior, am câştigat cam tot ce se putea. Mi-am luat revanşa în 2004, la Europenele de la Amsterdam. Două medalii de aur: una cu echipa, una la sărituri”, spune fosta gimnastă.

Pentru Monica, cea mai importantă performanţă a fost la Olimpiada de la Atena, din 2004. Unde a câştigat două medalii de aur: la individual, la sărituri, şi cu echipa.

Monica Roşu lucrează acum la TVR. Prezintă Ştirile din Sport, de la ora 13, pe TVR2.

În avanpremiera Europenelor de la Cluj, Ştirile TVR au lansat, în 27 martie, campania campioni de poveste/#gimnastica60,  30 de reportaje despre momentele de glorie, dar şi de cumpănă pe care gimnastica românească le-a traversat de-a lungul celor şase decenii scurse de la primele Campionate Europene (Bucureşti, 1957).

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite