Povestea tinerilor găsiți îmbrățișați, fără suflare, sub dărâmăturile din Albania. Misiunea echipei de salvatori români, extrem de dificilă. Doi voluntari specializați în dresaj canin s-au alăturat pompierilor

În Albania distrusă de cutremur, misiunea echipei de salvatori români e foarte dificilă. Cei 52 de pompieri acreditați de ONU pentru misiuni internaționale caută printre tone de dărâmături orice semn că acolo ar mai putea fi supraviețuitori. Sunt ajutați de mai mulți câini pregătiţi pentru salvarea de vieţi omeneşti şi de doi voluntari specializaţi în dresajul canin. Un reportaj în exclusivitate realizat de Andreea Anghel și Romeo Stancu.

29 Noiembrie 2019, 20:35 (actualizat 29 Noiembrie 2019, 22:01) Știrile TVR |

Salvatorii români au început misiunea la scurt timp după ce au ajuns în Albania. Au fost repartizați în orașul Durres, cel mai afectat de cutremur.

După 18 ore de căutări disperate printre dărâmături, au recuperat trupurile unui cuplu tânăr. Cei doi muriseră îmbrățișați.

Valentin Slivinschi, comandantul detașamentului de căutare, Unitatea Ciolpani: "Două victime îmbrățișate, soț și soție, soțul încercând probabil să-și protejeze soția, era deasupra ei și cu mâinile prinse sub aceasta. Efectiv au trebuit despărțiți unul de celălalt și extrași pe rând".

Misiunea de recuperare a trupurilor a fost periculoasă. Cutremurul are și acum multe replici, iar unele depășesc 5 pe scara Richter.

Col. Rareș Petre, membru al echipei de căutări din Albania: "În asemenea momente trebuie să lăsăm deoparte propriile simțiri, propriile sentimente, misiunea noastră este să-i găsim, pe cât posibil în viață și să-i redăm familiilor".

Doi voluntari specializați în dresaj canin au venit singuri în Albania pentru că voiau să ajute. Și-a adus fiecare câinele pe care l-a pregătit ani la rând pentru a salva vieți omenești. S-au alăturat imediat echipei de pompieri. Și datorită lor a fost găsit cuplul de tineri sub dărâmături.

Vlad Popescu l-a găsit pe câinele său lângă un tomberon de gunoi. L-a luat acasă și l-a dresat. Acum e de mare folos echipelor de salvatori.

Cei 52 de pompieri români trimiși în Albania sunt acreditaţi de ONU pentru misiuni internaţionale. Ei lucrează alături de echipele de salvatori trimise de Grecia, Croația și Turcia.

Cutremurul cu magnitudinea de 6,4 pe scara Richter care a zguduit Albania în noaptea de luni spre marți a făcut 49 de victime și peste 700 de răniți, potrivit celui mai recent bilanț.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 1°C
IASI 0°C 1°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 4°C 1°C
CRAIOVA 1°C 4°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI