Povestea tânărului Gabriel Simion Oltean, care a renunţat la Universitatea Yale, ca să fie silvicultor în pădurea de acasă

19 martie 2017, 20:20

Gabriel Simion Oltean din Ghimeş Făget este inginer silvic la Romsilva Harghita. Ştie română, maghiară şi engleză şi, la terminarea liceului, avea în minte un drum precis, care să-l ducă în rândul studenţilor unei universităţi de top din lume. Aşa s-a şi întâmplat, până când a fost admis ca bursier la studii doctorale la universitatea americană Yale.

Gabriel Simion Oltean, inginer silvic, Romsilva Harghita: „După ce am primit oferta, am stat o lună de zile în care m-am gândit ce să fac. Am decis totuşi să renunţ la oferta lor”.

Glasul pământului natal, dorul de patrie şi credinţa că poate face performanţă profesională şi acasă au fost mult mai puternice, iar Gabriel Oltean a revenit acasă, în Harghita.

Gabriel Simion Oltean, inginer silvic, Romsilva Harghita: „Principalul motiv este că îmi doresc să îmi pun cunoştinţele şi experienţele acumulate în anii de studiu la folosinţă în România”.

Este unul dintre cei mai tineri angajaţi ai Direcţiei Silvice Harghita, dar este privit cu respect şi consideraţie de colegi.

Cătălin Mutică, director Romsilva Harghita: „Faptul că la Direcţia Silvică avem un absolvent şef de promoţie de la Silvicultură, în primul rând, asta mă bucură foarte mult.”

Visul lui Gabriel Oltean este să contribuie la stoparea furtului de masă lemnoasă. El spune că cel mai periculos este furtul LEGAL de lemne de pădure. A făcut deja un studiu, iar acum urmează să găsească soluţii.

Gabriel Simion Oltean, inginer silvic, Romsilva: „România se dezvoltă cum o dezvoltăm noi. Şi noi trebuie să-i dăm direcţia”.

Un lucru e sigur: Gabriel Oltean nu are niciun regret că a dat studiile doctorale la universitatea americană Yale, pe pădurea de acasă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite