Povestea summitului istoric Trump-Kim. Exerciţiu de imagine sau o întâlnire care va schimba ceva în complicatul dosar nord-coreean?

22 iunie 2018, 12:29

L-am văzut pe Kim Jong-un la doar patru luni de la preluarea puterii, în aprilie 2012, când Phenianul a sărbătorit 100 de ani de la naşterea lui Kim Ir Sen, fondatorul dinastiei. Atunci, după un test balistic ratat, tânărul lider despre care Occidentul nu ştia mare lucru a ţinut primul discurs. A spus lumii că primele trei poziţii pe lista de priorităţi vizează întărirea armatei nord-coreene, iar superioritatea în tehnologia militară nu mai este monopolul imperialiştilor.

Imediat după discurs, Kim a asistat la o uriaşă paradă militară menită să arate lumii puterea regimului.

La doar şase ani distanţă, după ce i-a eliminat cu sânge rece pe toţi care i se puteau opune, inclusiv din familie, Kim Jong-un şi-a declarat ţara putere nucleară şi a ajuns să negocieze de la egal la egal cu cel mai puternic lider al lumii, preşedintele american. Locul summitului istoric a fost ales Singapore, oraş-stat foarte dezvoltat cu relaţii bune cu ambele părţi. În doar două săptămâni, guvernul singaporez a cheltuit 15 milioane de dolari şi a reuşit să organizeze întâlnirea care a polarizat atenţia întregii lumi. Măsurile de securitate au fost draconice: peste 5.000 de poliţişti, militari şi ofiţeri ai serviciilor speciale fiind implicaţi. Câteva zone din Singapore au fost declarate cu statut special, vizate fiind locul întâlnirii, Insula Sentosa şi hotelurile în care au fost cazate cele două delegaţii.

Hotelul St. Regis,  locul în care a fost cazat dictatorul nord-coreean arată ca o fortăreaţă. Pe lângă zecile de oameni înarmaţi, câteva sute de reporteri, cameramani şi fotografi au păzit permanent luxosul hotel, în speranţa că-l vor putea vedea pe Kim Jong-un. Se pare ca liderul nord-coreean a ales St. Regis şi pentru că nu are acţionariat american sau occidental. De asemenea, presa locală a scris că, probabil, această alegere s-a făcut şi pentru că autorităţile din Singapore au acoperit o parte din cheltuielile delegaţiei venite de la Phenian, inclusiv cazarea.

Absolut toate străduţele care duceau la hotelul în care a stat preşedintele american au avut puncte de control. Zona a fost păzită inclusiv de oameni înarmaţi cu pistoale mitralieră. Hotelul Shangri-La a tot fost folosit de preşedinţii americani aflaţi în vizită la Singapore. Aici a stat, în urmă cu nouă ani,  Barack Obama, iar George Bush tatăl a fost oaspete în 1992.

Încă de la început, au fost analişti care au susţinut că simpla întâlnire dintre cei doi nu va  putea rezolva dosarul coreean. James Dorsey este jurnalist american. De opt ani locuieşte în Singapore şi este cerectător la o prestigioasă universitate locală. Dorsey a fost de părere că liderul de la Phenian are cel mai mult de câştigat în urma summitului.

“Kim nu este primul om care încalcă drepturile omului şi se vede cu  Trump. Chiar şi aşa pentru el este un succes pentru că va sta de la egal la egal cu Trump. Şi mai are un oarecare succes pentru că cere garanţii de securitate iar intenţia declarată a SUA nu este de schimbare a regimului ci pentru denuclearizare şi construcţia ţării”, crede James M. Dorsey, cercetător la Şcoala de Studii Internaţionale Rajaratnam.

În ziua întâlnirii istorice, cele două delegaţii au plecat spre hotelul Capella de pe insula Sentosa la ora locală 8.00.

Iniţial, Donald Trump şi Kim Jong-un s-au întâlnit aproape 40 de minute, la întâlnire fiind prezenţi doar interpreţii. În orele următoare, la discuţii au participat şi colaboratorii apropiaţi. Întâlnirea s-a terminat cu semnarea unui document care prevede că SUA vor oferi garanţii de securitate Nordului, în timp ce regimul se angajează să denuclearizeze peninsula.

La conferinţa de presă de după summit, Donald Trump a reuşit să surprindă pe toată lumea anunţând că va anula exerciţiile militare comune americano-sud coreene. Liderul lumii libere a invocat costurile mari şi le-a numit provocatoare, un termen folosit des de propaganda de la Phenian.

Analiştii au observat că în toate apariţiile din timpul summit-ului, dar şi în conferinţa de după, preşedintele american l-a lăudat pe dictatorul nord-coreean.

Cum Kim a fost pe val, propaganda nord-coreeană nu putea rata momentul. La câteva zile după summit, televiziunea de stat de la Phenian a difuzat un reportaj de peste 40 de minute în care era prezentată cronologic deplasarea la Singapore a lui Kim Jon-un.

Jurnaliştii nord-coreeni au prezentat inclusiv plimbarea dictatorului prin centrul oraşului Singapore şi nu au uitat să spună că a fost aclamat de trecători.

În filmul propagandistic, Kim Jong-un este numit în permanenţă „lider mondial proeminent”, iar despre Trump se afirmă că “i-a arătat respect şi admiraţie neţărmurită” interlocutorului său. Întoarcea victorioasă la Phenian este prezentată pe larg în reportajul televiziunii nord-coreene. Naratorul susţine că “toată suflarea i-a urat bun venit proeminentului lider mondial venerat de toată lumea”.

Summitul Trump-Kim a atras ca un magnet presa din întreaga lume. În jur de  5.000 de jurnalişti au fost în Singapore şi doar jumătate dintre ei au fost acreditaţi de autorităţile locale.

În mod normal, în clădirea circuitului din Singapore sunt 36 de garaje de  Formula 1 şi aici pot sta în timpul cursei în jur de 4.000 de persoane. Pe  perioada summit-ului au fost aranjate 2.000 de staţii de lucru cu internet de  mare viteză şi cu plasme pe care s-a putut vedea în timp real întâlnirea lui  Trump cu Kim Jong-un. Televiziunile şi agenţiile mari din Asia, Europa şi  America au trimis echipe de zeci de oameni. De exemplu, potrivit presei singaporeze, BBC a avut 80 de reporteri, cameramani şi producători. KBS,  televiziunea publică sud-coreeană, a trimis la Singapore în jur de 70 de  persoane. Absolut toate televiziunile japoneze au avut trimis speciali la  summit.

Yasuhiro Kojima lucrează de 15 ani pentru Nippon Television. Este analist politic şi seful biroului din Franţa.

Jurnalistul a explicat că întâlnirea lui Trump cu Kim Jong-un a fost de departe cea mai importantă  ştire pentru presa niponă: “Acum e prea devreme să analizăm, pentru că nu putem vedea beneficiile, dar ceea ce am văzut de-a lungul zilei a fost un spectacol pentru Donald Trump  care l-a invitat aici pe Kim Jong un. Nu ştim la ce să ne aşteptăm de la  această întâlnire”.

Japonezii sunt interesaţi de denuclearizare, însă vor să ştie şi când vor afla adevărul despre sutele de compatrioţi răpiţi în ultimele decenii de spionii nord-coreeni. Yasuhiro crede că dictatorul de la Phenian a avut  foarte mult de câştigat în urma acestei întâlniri pentru că nu s-a vorbit deloc despre abuzurile din Coreea de Nord.

“A fost un spectacol bun şi pentru Kim. El a reuşit să arate lumii că este un fel de om normal şi poate este un câştigător al acestui summit”, crede Yasuhiro Kojima, analist politic la Nippon Television.

Miile de jurnalişti au transmis lumii în direct summitul de la Singapore. Imaginile au ajuns peste tot pe Planetă. Nimeni nu ştie încă dacă am  asistat doar la un exerciţiu de imagine pentru cei doi lideri sau întâlnirea chiar va schimba ceva în complicatul dosar nord-coreean.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite