Povestea "Prințului" Samir, câine al Jandarmeriei Române. Plutonier adjutant Al. Maria: "Este mâna mea stângă și scutul meu în timp"

Jandarmii din Bucureşti au 19 colegi necuvântători, dar cu care se înţeleg de multe ori din priviri. Căţei special dresaţi să fie câini ai legii. Printre ei se numără și Samir, un ciobănesc german, născut de Ziua Naţională a României.

03 Aprilie 2018, 11:51 (actualizat 03 Aprilie 2018, 13:45) |
Câinii care protejează vieți
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Samir a fost luat la 3 luni și jumătate de la centrul chinologic Aurel Greblea de la Sibiu, cel care repartizează și specializează câinii de serviciu din Ministerul de Interne.

Este născut pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României, iar anul trecut a împlinit 3 ani.

În șimba arabă numele său înseamnă “bârfe spuse seara între prieteni” și cealaltă variantă “samael” pentru că el este înger pentru “partener și demon pentru ceilalți” povestește plutonierul adjutant Alexandru Maria. Dar numele său real, spune plutonierul, este cu totul altul. „Pentru mine el este Prințul meu

Dresajul lui Samir este realizat în limba germană și arabă. Informația transmisă câinelui trebuie codificată și cel mai simplu a fost schimbând limba de comunicare.

Specializarea lui de bază este prelucrarea urmelor de miros uman. După calificarea de la Sibiu, antrenamentul lui Samir a fost adaptat necesităților Jandarmeriei.

Plutonierul adjutant Alexandru Maria, partenerul lui Samir explică cum Samir a fost specializat în combat tracking “îi prezint o amprentă olfactivă, iar el poate indica sursa mirosului, persoana sau alte obiecte folosite la o infracțiune”.

Una dintre cele mai frecvente misiuni la care participă Samir în mod activ este cea de stabilire a ordinii publice. “Este un câine universal, un câine care poate face de toate”.

“În timpul unei descinderi, a trebuit să aflăm dacă în încăpere este persoana căutată sau nu. Samir ne-a indicat direcția în care se afla persoana în încăpere. El poate indica direcția corectă”.

Sistemul de dresaj al lui Samir s-a bazat pe dominația neconflictuală și pe disciplina fără conflict, iar echipa care lucrează cu câinele este aleasă în funcție de temperamental lui.

Un câine are voie să facă orice, dar nu are voie să greșească, pentru că el este oglinda echipei care l-a antrenat. Dacă el greșește, înseamnă că echipa sau intructorul a greșit. Liberul lui arbitru este partenerul său.

La vârsta de 9 ani câinii sunt retrași din activitate sau numărul misiunilor lor este redus. Practic, pensionarea începe la vârsta de 10 ani și este scos la licitație.

Dacă nu există licitator, prima opțiune este conductorul câinelui, cel care l-a avut în primire.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 15°C
IASI 12°C 14°C
CLUJ 11°C 7°C
CONSTANTA 16°C 16°C
CRAIOVA 14°C 12°C
BRASOV 13°C 10°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI