Povestea Palatului Regal, un simbol al Regalității

14 decembrie 2017, 19:37

Palatul Regal a fost costruit pe locul ocupat de Casa Golescu în care a locuit şi Alexandru Ioan Cuza în timpul domniei.

Palatul Regal în forma actuală a fost construit după planurile arhitectului Nicolae Nenciulescu și a fost terminat în anul 1937.

Planurile generale ale clădirii și decorarea s-au făcut prin efortul direct al Reginei Maria a României, care a condus îndeaproape echipa de arhitecți și constructori. Rege era Carol al II-lea.

În 1940, după abdicarea Regelui Carol al II-lea, în Sala Tronului, Regele Mihai a depus jurământul în prezența generalului Ion Antonescu, a patriarhului Nicodim Munteanu și a președintelui Curții de Casație, Dimitrie Lupu.

4 ani mai târziu, după ce Regele Mihai a ordonat arestarea Mareşalului Antonescu şi schimbarea Guvernului, Palatul a fost grav avariat de bombardamente. Vila aflată în spatele Palatului, Casa Nouă, care era, de fapt, locuința Familiei Regale, a fost distrusă în întregime.

După alungarea Regelui și instalarea completă a comunismului, clădirea Palatului Regal fost reparată. Elementele care aminteau de monarhie au fost fie îndepărtate, fie au fost ascunse.

În anul 1953, o parte din Palat devine Muzeul de Artă al României.

După Revoluție, Palatul a fost restaurat şi a rămas sediul Muzeului Naţional de Artă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite