Povestea lui Cornel Palladi, singurul lutier care mai face viori cu goarnă în zona Beiuşului

Cornel Palladi e convins că oamenii trebuie să îşi descopere pasiunile ca să dea ce e mai bun din ei. De zeci de ani este îndrăgostit de viorile cu goarnă. A învăţat să le creeze şi a ajuns să stăpânească atât de bine meşteşugul, încât Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Naţional Imaterial i-a acordat titlul de Tezaur Uman Viu.

01 Decembrie 2022, 10:46 (actualizat 01 Decembrie 2022, 10:51) Știrile TVR |

Cornel Palladi a lucrat în industria prelucrării lemnului. În anul 1980, băiatul său, care era în orchestra şcolii, i-a cerut să-i facă o vioară cu goarnă. S-a documentat şi, nu doar că a reuşit să realizeze vioara, dar a făcut o adevărată pasiune pentru acest instrument muzical.

Viorile cu goarnă create de meşterul lutier din Beiuş sunt folosite des de lăutarii din zonă, dar el a reuşit să impună instrumentul şi în muzica clasică.

Soţia meşterului lutier e şi ea îndrăgostită de muzică. A fost prima solistă de muzică populară din Beiuş care a cântat la Televiziunea Română.

În urmă cu un an, Salvator Cornel Palladi a inaugurat prima expoziţie din ţară dedicată viorii cu goarnă. Toate instrumentele din colecţie sunt create de el.

Salvator Cornel Palladi e singurul lutier care mai face viori cu goarnă în zona Beiuşului şi unul dintre puţinii din ţară care mai stăpânesc acest meşteşug.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -1°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA -2°C 0°C
BRASOV -5°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI