Povestea lânii în vâltorile din Lisa. Meșteșugul este un punct de atracție pentru turiștii români și străini

Într-o gospodărie din localitatea brașoveană Lisa se prelucrează lâna ca acum mai bine de o sută de ani. Sunt folosite vâltorile - vârtejuri de apă formate în cădere și utilaje acționate tot de puterea apei. Meșteșugul este dus mai departe de a șasea generație de lucrători și constituie un punct de atracție pentru turiștii români și străini.

24 Aprilie 2022, 11:59 (actualizat 24 Aprilie 2022, 15:27) Știrile TVR |

O mașină de spălat ecologică, o cuvă în care țesăturile nu sunt doar curățate, ci desăvârșite. Pentru că forța apei transformă firele, le îngroașă și le întrepătrunde. Este o mică parte din povestea straielor din Lisa, județul Brașov, cergi groase care-i fereau de frig pe oameni înainte de apariția soluțiilor moderne de încălzire. Instalația de aici este veche de peste un secol și jumătate și a funcționat până în 1989.

Călătoria lânii începe și se termină la vâltoare. Instalațiile de aici mai funcționează doar demonstrativ : "lupul scârmănător", daracul care formează caierul și cel care trage fire groase de lână, precum și ringul care toarce firul final pe fusuri. Totul mecanizat. De aici, lâna ajunge în războiul de țesut și apoi din nou în vâltoare. De la prima spălare până la transformarea țesăturii grele și groase - procesul este deslușit chiar de proprietara complexului.

Straiele sunt uscate la soare, apoi intră la pieptănat pentru a deveni moi și pufoase, într-un atelier cu instalații acționate hidraulic.

Turiștii care vizitează complexul "La Vâltori", mulți străini, sunt impresionați de ceea ce văd.

Complexul "La Vâltori" poate fi vizitat de primăvară până toamna, iar pentru a evita aglomerația, este recomandată programarea vizitei.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -2°C
CONSTANTA 1°C 0°C
CRAIOVA 1°C 0°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI