Povestea lânii în vâltorile din Lisa. Meșteșugul este un punct de atracție pentru turiștii români și străini

24 aprilie 2022, 11:59

O mașină de spălat ecologică, o cuvă în care țesăturile nu sunt doar curățate, ci desăvârșite. Pentru că forța apei transformă firele, le îngroașă și le întrepătrunde. Este o mică parte din povestea straielor din Lisa, județul Brașov, cergi groase care-i fereau de frig pe oameni înainte de apariția soluțiilor moderne de încălzire. Instalația de aici este veche de peste un secol și jumătate și a funcționat până în 1989.

Călătoria lânii începe și se termină la vâltoare. Instalațiile de aici mai funcționează doar demonstrativ : „lupul scârmănător”, daracul care formează caierul și cel care trage fire groase de lână, precum și ringul care toarce firul final pe fusuri. Totul mecanizat. De aici, lâna ajunge în războiul de țesut și apoi din nou în vâltoare. De la prima spălare până la transformarea țesăturii grele și groase – procesul este deslușit chiar de proprietara complexului.

Straiele sunt uscate la soare, apoi intră la pieptănat pentru a deveni moi și pufoase, într-un atelier cu instalații acționate hidraulic.

Turiștii care vizitează complexul „La Vâltori”, mulți străini, sunt impresionați de ceea ce văd.

Complexul „La Vâltori” poate fi vizitat de primăvară până toamna, iar pentru a evita aglomerația, este recomandată programarea vizitei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Trei vești proaste despre vacanțele de anul acesta

România a pierdut un milion de turiști străini, în ultimii patru ani