Povestea jurnalistului spaniol reţinut în Polonia pentru că ar fi spion rus. Pablo González relata din Ucraina înainte de invazie

Pablo Gonzalez jurnalist banuit de spionaj
Pablo Gonzalez jurnalist banuit de spionaj
12 mai 2022, 11:45

Pablo Gonzales este reţinut de 10 săptămâni, iar procurorii sunt așteptați ca săptămâna viitoare să ceară unui judecător o prelungire a detenţiei cu încă trei luni, scrie The Guardian. Conform legislației poloneze, González poate fi ținut în arest până când este judecat, un proces care, potrivit avocaților, ar putea dura mai mult de un an.

Oficialii polonezi susțin că González este agent rus de informații militare al GRU.

„A desfășurat operațiuni în beneficiul Rusiei, profitând de statutul său de jurnalist, care i-a permis să călătorească liber în întreaga lume și în Europa, inclusiv în zonele de conflict militar. Avem dovezi clare care acum sunt analizate detaliat”, a declarat un purtător de cuvânt al ministrului coordonator al serviciilor speciale al Poloniei. González riscă 10 ani de închisoare pentru că a participat la „activități ale serviciilor de informații străine împotriva Republicii Polone”.

Prietenii și familia susțin însă că acuzațiile sunt absurde și au cerut ca González să fie judecat sau eliberat imediat. „Nu am nicio îndoială că nu este spion”, a spus Juan Teixeira, un jurnalist spaniol care a călătorit cu el în multe țări de peste 12 ani.

Mamă spaniolă, tată rus

González, care s-a născut în Rusia și are dublă cetăţenie, spaniolă și rusă, a fost reținut pe 27 februarie, în timp ce se afla la un hotel din orașul Przemyśl. El a scris despre criza refugiaților și, de asemenea, plănuia să scrie reportaje din partea ucraineană a graniței.

Avocatul polonez al lui González, Bartosz Rogała, a spus că jurnalistul se simte bine și că a fost vizitat de consulul spaniol.

Soția sa, Oihana Goiriena, s-a plâns că scrisorile și coletele familiei au fost întârziate sau nu au fost predate. „Inclusiv desene de la copiii lui au ajuns foarte târziu”, a spus ea pentru Guardian. Goiriena a spus că soțul ei a făcut vizite regulate pentru a-și vedea tatăl în Rusia.

Cele două pașapoarte ale lui González au nume diferite. În pașaportul rusesc poartă numele de familie al tatălui său Rubtsov și Pavlov, versiunea rusă a lui Pablo, în timp ce în pașaportul spaniol poartă numele de familie spaniol al mamei sale, González. Susținătorii se tem că acest lucru este văzut ca o dovadă că folosea pseudonime.

Această confuzie apare din cauză că părinții lui au divorțat, iar mama lui s-a mutat în Spania când González era mic, înregistrându-l sub numele ei de familie. Bunicul matern al lui González a fost unul dintre miile de copii spanioli evacuați în Rusia în timpul războiului civil spaniol din 1936.

González vorbește rusă, a studiat limbile slave la universitate și este specializat în lumea post-sovietică, raportând mai ales pentru publicaţii spaniole.

González, sfătuit să părăsească Ucraina înainte de invazie

În 2016, numele lui González a apărut pe o listă întocmită de mai mulţi cercetători cu 49 de jurnalişti, politicieni şi activişti spanioli ale căror comentarii pe Twitter au fost considerate „pro-ruse”.

Gonzalez a început să aibă probleme pe teren la începutul lunii februarie, cu o săptămână înainte de invazia din 24 februarie, când autoritățile ucrainene l-au interogat în timp ce aștepta să intre în direct la canalul La Sexta, având în spate o unitate militară. I s-a spus atunci să se prezinte la serviciul de informații ucrainean de la Kiev, unde a fost sfătuit să părăsească țara, dar nu a fost expulzat oficial.

González a cerut sfatul consulatului spaniol, apoi a plecat în Polonia. Câteva zile mai târziu, agenți ai Centrului de informații naționale al Spaniei (CNI) au vizitat casa familiei din apropierea orașului Guernica și i-au interogat soția. „Nu a fost nimic agresiv și nu au intrat în casă. Au sugerat că ar putea fi pro-rus. De fapt, nu știu ce înseamnă asta, la urma urmei, un cetățean rus poate fi atât pro-rus, cât și anti-Putin”, a spus soţia jurnalistului.

Când González a auzit de vizită, s-a întors în Spania. Dar când a izbucnit războiul, a plecat imediat în Polonia. „Este jurnalist. Așa își câștigă existența”, a spus Goiriena.

„Reporters without Borders”, urmăreşte îndeaproape cazul lui Gonzalez.

„Autoritățile poloneze trebuie să fie mai transparente în ceea ce privește dovezile pe care le dețin împotriva lui, pentru că până acum informațiile sunt puține și reținerea unui jurnalist luni de zile fără proces este foarte gravă. Drepturile fundamentale ale lui Pablo González trebuie respectate în Polonia, o democrație a UE”, a spus un purtător de cuvânt al organizaţiei.

González și-a petrecut 40 de ani de naștere în închisoare luna trecută. Rogała, avocatul lui González, a spus că va cere instanței să-și elibereze clientul fără acuzații sau, cel puțin, să-l elibereze pe cauțiune săptămâna viitoare. Audierile vor avea loc cu ușile închise.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite