Povestea expertei în supraviețuire care a stat 500 de zile într-o peșteră. „Nu vezi lumina zilei, nu știi când trece timpul, nu ai nicio referință, niciun stimul. Este aceeași tăcere și același sunet al picăturilor”

14 aprilie 2023, 23:11

Beatriz Flamini, alpinistă și expertă în supraviețuire, a intrat în peșteră pe 20 noiembrie 2021, în plină pandemie.

Între timp, COVID-ul a dispărut, dar a izbucnit un război care a generat o criză mondială, iar Regina Elisabeta s-a stins. Ea nu a știut nici măcar în ce zi, lună sau an se află.

În timpul petrecut în subteran a făcut sport, a scris cu amănunte tot ceea ce a trăit și s-a înregistrat cu 2 camere GoPro.

Beatriz Flamini, sportivă:Nu e vorba că timpul trece mai repede sau mai încet, pur și simplu nu trece, pentru că mereu e 4 dimineața. (…) Cred că au uitat să îmi lase un bilet. Of, Doamne, ce zi oribilă am azi, îmi vine să plâng continuu.

Un psiholog și doi speologi au coborât să o pregătească pentru revenirea la suprafață.

A urmărit chiar un rezumat a ceea ce s-a întâmplat în cei aproape 2 ani de izolare, realizat de televiziunea publică spaniolă.

După 40 de minute a ieșit cu ochelari de soare, pentru a-și proteja vederea. Afară o așteptau membrii familiei, colegii și susținătorii.

Beatriz Flamini, sportivă:Peștera este un spațiu subteran. În mod normal, are o singură ieșire. În mod normal sunt locuri sigure, dar sunt foarte ostile oamenilor, în special creierului, pentru că nu vezi lumina zilei, nu știi când trece timpul, nu ai nicio referință, niciun stimul. Este aceeași tăcere și același sunet al picăturilor.

Va avea probleme de memorie, va avea probleme când va trebui să ia o decizie, va avea probleme de tensiune și de concentrare„, spune un psiholog.

Cât timp a stat în peșteră, Beatriz a primit alimente de bază din partea echipei de specialiști care a urmărit îndeaproape experimentul, dar care nu a luat legătura cu ea în niciun moment.

La ieșire, le-a declarat jurnaliștilor că este fericită și se simte bine, însă declarațiile le va face după un duș, pentru că de 2 ani nu a mai atins apa.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite