Povestea drapelului UE. Ce simbolizează cele 12 stele de pe steag

6 mai 2019, 08:05

Istoria drapelului european începe în 1950. Liderii politici ai vremii căutau un simbol al continentului european ca un întreg.  Arsène Heitz, redactor tehnic și jurnalistul belgian Paul Levy, care făceau parte din staful Consiliului Europei, sunt co-autorii steagului european.  Ei au propus ca drapelul european să fie reprezentat de un cerc cu stele pe un fundal de un albastru azur, la fel ca bolta cerească. Dar câte stele să fie desenate? S-a ajuns cu greu la un consens.

Germanii nu au fost de acord cu 15 steluţe, deoarece unul dintre membrii Consiliului Europei era Regiunea Saarland, pe care Germania şi Franţa şi-o disputau, iar o stea proprie ar fi implicat suveranitatea acestei regiuni. S-a propus apoi să fie 14 steluţe, dar acest număr ar fi fost inacceptabil pentru francezi, deoarece 14 ar fi însemnat integrarea Saarlandului în Germania. Am propus 13, dar un italian a zis că 13 aduce ghinion, şi s-a revenit, în cele din urmă, la  ideea pe care o sugerasem deja, să fie 12 steluţe cu titlu simbolic şi pentru totdeauna, explica PAUL M.G. Levy, directorul Departamentului de Cultură al Consiliului Europei.

Născut în 1910, jurnalistul Paul Levy, a trăit ororile celor două razboaie mondiale. Înaintea celei de-a doua conflagrații, a condus departamentul informativ al radiodifuziunii din Belgia. A ajuns apoi șeful Departamentului de Cultură al Consiliului Europei. S-a stins din viață în 2002.

12 este un simbol al perfecțiunii, al plenitudinii, este numărul semnelor zodiacale, numărul apostolilor, numărul fiilor lui Iacob, numărul orelor zilei și al lunilor anului….este perfecțiunea, spunea PAUL M.G. Levy.

Și nu în ultimul rând, ar reprezenta cele 12 stele de deasupra capului Sfintei Fecioare Maria, din Revelația Sfântului Ioan, capitolul 12.

Simbol al unității europene, steagul cu stele a început a fie folosit și de instituțiile Comunității Europene din 1986. Astfel, două organizatii diferite, Consiliul Europei și Uniunea Europeană, au ajuns să împartă aceleași simboluri.

Steagul flutura atât în cele 28 de țări membre ale Uniunii, dar și în Turcia, Rusia sau Ucraina, care făceau parte din Consiliul Europei.

diplomat, Comisar General al Sezonului România-Franţa/ANDREI ŢĂRNEA

Până acum am crezut că este doar un decor instituțional, important pentru funcționarii europeni, al unor oameni atașați profesional de UE. În momentul în care cineva a produs la Bruxxelles tricouri și haine cu semnul Uniunii Europene, aproape ca o glumă, s-a dovedit un uriaș succes de marketing, generația celor sub 30 de ani asumându-le nu ca un înlocuitor al semnelor naționale, ci ca pe un alt start care reprezintă ceea ce ne unește pe toți în spațiul European, spune diplomatul Andrei Țărnea, Comisar General al Sezonului România-Franţa

Din 2009, folosirea însemnelor Uniunii Europene pe clădirile oficiale din statele membre nu mai este obligatorie. Deoarece s-a considerat că impunerea lor ar duce prea mult spre ideea unui stat federal. Fiecare guvern național e liber să decidă dacă afișează sau nu simbolurile europene. Schimbarea a venit odată cu Tratatul de la Lisabona, un document cheie pentru prezentul și viitorul familiei europene.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite