Povestea celor care mențin pacea sub apă | Scafandrii militari, forțele mai puțin văzute ale Marinei Române

12 august 2022, 16:58

Curajoși și foarte bine pregătiți, scafandrii de luptă ai Forțelor Navale Române sunt militarii care mențin pacea de sub apă. Sunt pregătiți să găsească dispozitive explozive și se scufundă la zeci de metri dacă există vreun obiect suspect. După ce identifică dispozitivele și stabilesc riscurile impuse de acestea, anunță autoritățile și primesc ordinul să le distrugă. Neutralizarea dispozitivelor implică mari riscuri. Lucrează în apă, montează explozibil, iar de la o distanță de siguranță acesta este activat.

Numai în ultimele cinci luni, scafandrii au neutralizat două mine care au plutit din Ucraina către România și una găsită pe fundul mării după ce fusese poziționată în al doilea Război Mondial.

Căpitan comandor Cătălin Gherghinescu, şef secţie scafandri de luptă EOD: „A fost un an…nu dificil, am putea spune un an cu multe activități. Cu intervenții reale. Toată lumea cunoaște situația geo-politică la nivelul Mării Negre, unde noi suntem una dintre forțele cu care trebuie să acționeze Forțele Navale Române în aria de responsabilitate. Impune foarte multe riscuri având în vedere că suntem și parașutiști și EOD-iși și scafandri de luptă, dar toate meseriile au riscurile lor”.

Scafandrii de luptă fac antrenamente și exerciții periodic. Cel mai recent, Exercițiul multinațional Eurasian Parnership MCM Dive 22, alături de parteneri din Azerbaidjan, Bulgaria, Franța, Georgia, Statele Unite și Turcia.

Căpitan George Nedelcu, comandantul Detașamentului Scafandri de luptă EOD: “Am învățat multe lucruri, proceduri pe care le punem în aplicare zi de zi, în activitățile de instrucție și în activitățile de intervenție în situații reale”.

Pe 13 august, scafandrii de luptă vor participa la evenimentele dedicate Zilei Porților Deschise.

Căpitan-Comandor Andrei Strugariu, șeful Secției Scafandri: „Vom fi prezenți cu personal și echipamente în mai multe locații. În Constanța, în Portul Militar și Gara Maritimă, în garnizoana Mangalia și, pentru prima dată, pe lacul Izvorul Muntelui din Bicaz. Vom expune o parte din echipamentele noastre și vom face un exercițiu demonstrativ”.

Anul acesta, vor fi organizate evenimente de Ziua Marinei în Constanța dar și în alte șase orașe: Mangalia, Tulcea, Galați, Brăila, București și Bicaz.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite