Povestea Bisericii Olari din București, mutată de o echipă de ingineri pentru a scăpa de buldozerele comuniste. Imagini de arhivă

În anii comunismului, autorităţile au dărâmat multe biserici. Dar cele câteva care au scăpat, la limită, au pentru credincioși o încărcătură aparte. Biserica Olari din Capitală se numara printre ele și are o poveste specială. A fost doar mutată între blocuri. E ascunsă între clădiri, dar asta nu o face mai puțin cunoscută de credincioși.

16 August 2017, 11:41 (actualizat 16 August 2017, 12:23) |
Biserica apărată de Maica Domnului
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:
 |  GALERIE FOTO

Imaginile de arhivă datează din perioada  22 septembrie - 6 octombrie 1982, în timpul strămutării acestui monument istoric și marchează fazele deplasării edificiului pe o distanță de 58 de metri.

Biserica Olari a supraviețuit proiectelor ceaușiste. A fost ascunsă între blocuri prin efortul unei echipe de ingineri care au mutat construcţia ridicată cu 200 de ani în urmă.

(w500) Biserica O

A fost una dintre bisericile cu care s-a mândrit Bucureștiul şi are o icoană a Maicii Domunlui despre care se spune că face minuni. L-ar fi vindecat şi pe Regele Ferdinand atunci când s-a îmbolnăvit de tifos.

Traian Lungu știe biserica de când era copil și nu poate uita cum macaralele şi betonierele au luat locul altarului. Aşa ascunsă între blocuri, rămâne un reper de credinţă, istorie şi arhitectura pentru Capitală.

Bisericii îi trec zilnic pragul sute de oameni. Sunt fie credincioși, fie pasionați de arhitectură din toată lumea care vor să o viziteze.

(w500) Mulți cre

Toate sărbătorile sunt speciale la Olari, dar, în mod special, credincioşii vin să se roage aici la hram, la Adormirea Maicii Domnului.

Istoricul Bisericii Olari

Pisania originala a bisericii datează din 1758, potrivit site-ului crestinortodox.ro. Numele de "Olari" este luat de la cartierul în care a fost zidită și se datoreaza faptului că, în această zonă, se aflau mai multe gropi, din care olarii scoteau lut, cum arată un  document din anul 1752. Când a fost zidită, biserica era înconjurată de ziduri și chilii. Iar în chilii, care au fost dărâmate spre sfârșitul secolului al XIX-lea, a funcționat o școală de învățătură.

Din anul 1812,  compozitorul Anton Pann a fost cântăreâ și paracliser în această biserică timp de câțiva ani.

În anul 1836 s-a închis pridvorul original, fiind adăugat un alt pridvor, susținut de două coloane, și s-a executat o nouă pictură, tot în frescă. În naosul bisericii se afla o icoană mare, cu Sfântul Mare Mucenic Mina, pictată de Gheorghe Tăttărescu în anul 1856. În  1869, biserica a fost pictată din nou de pictorul E. Stoenescu, un ucenic al lui Tăttărescu.

Între anii 1939-1943, Biserica Olari a fost amplu restaurată, cu ajutorul Comisiei Monumentelor Istorice.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 14°C
IASI 12°C 11°C
CLUJ 9°C 4°C
CONSTANTA 13°C 16°C
CRAIOVA 12°C 11°C
BRASOV 10°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI