Povestea bijuteriilor Reginei Maria. Câteva dintre ele sunt expuse în tezaurul Muzeului Național de Istorie a României

10 ianuarie 2023, 21:31

Puţine dintre bijuteriile Reginei Maria mai pot fi admirate astăzi. Câteva broșe, brățări, o cruce malteză cu ametist, o centură din argint, opal și ametist sunt expuse în tezaurul Muzeului Național de Istorie a României.

Diana Mandache, istoric: Ametistul și opalul fiind pietre semipreţioase mult apreciate de Regina Maria.

Valoarea bijuteriilor care s-au păstrat după comunişti este însă mică, în comparaţie cu cele pe care le-a deţinut regina României.

Nepoată a Reginei Victoria a Marii Britanii și verișoară primară a ultimului țar al Rusiei, Regina Maria a României a primit multe bijuterii însemnate, ca zestre, la începutul căsniciei cu Regele Ferdinand. Multe dintre acestea au luat drumul Rusiei, odată cu tezaurul României, în timpul Primului Război Mondial.

Regele Ferdinand i-a cumpărat alte bijuterii pentru încoronarea din 1922. Cartier, Fabergé sau Falize au fost doar câteva dintre casele de bijuterii care i-au creat giuvaieruri Reginei Maria. La moartea ei, în 1938, a lasăt câteva moştenire.

Diana Mandache, istoric: Fiicelor sale, Mignon, Ileana și Elisabeta. O piesă importantă pe care a purtat-o la încoronare, acel colier cartier, cu safirul de 468 de karate, a fost dăruit Reginei Mamă Elena, care, la rândul ei, l-a oferit Reginei Ana, la căsătoria cu Regele Mihai, în Italia. Apoi a fost vândut în exil.

Şi fiicele Reginei Maria: Principesa Ileana, şi Mignon, devenită Regia Maria a sârbilor, au fost nevoite să vândă tiarele moştenite pentru a supravieţui în exil. Însă, cele mai multe bijuterii au fost confiscate de comunişti.

Diana Mandache, istoric: Au fost vândute, printr-o instituţie nou înfiinţată de comunişti: „Bijuteria”. Evident că se vindeau cu preţuri foarte mici, la prețuri simbolice, pentru elita comunistă. Altele au fost făcute cadou la diferiţi lideri comunişti, cum a fost în Iugoslavia soţia lui Tito, care a primit cadou un colier.

Multe dintre inventarele bijuteriilor din reşedintele regale au fost întocmite de muncitori aduşi de comunişti, nu de specialişti.

Diana Mandache, istoric: Nu sunt date despre pietrele pretenţioase sau de metal. Era o modalitate facilă de a subtiliza un obiect sau de a-l înlocui.

Banca Națională sau de Stat mai are câteva bijuterii regale şi astăzi. Unele sunt expuse tot la Muzeul de Istorie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite