Poveste de succes. Dumitru Sliuşarenco, primul basarabean din echipa de politici a Youtube

24 iulie 2022, 11:41

Avocat de profesie, Dumitru Sliușarenco a lucrat mulți ani pentru ONU și Consiliul Europei în departamente care se ocupă de drepturile omului. Deși era mulțumit de viața pe care o avea în Republica Moldova, Dumitru și-a dorit mai mult.

Dumitru Sliușarenco, specialist politici globale Youtube: Nu am luat niciodată în calcul Moldova pentru avansarea studiilor pentru că știam că am nevoie de altceva. De altă abordare a studiilor, de altă interacțiune cu oamenii, în general de o altă experiență. În esență nici nu cred că am plecat din Moldova, eu am plecat spre ceva nou.

A ales America pentru siguranța pe care statul le-o oferă cetățenilor. A plecat împreună cu soția și fiica, iar începutul nu a fost deloc ușor.

Dumitru Sliușarenco, specialist politici globale Youtube: Am schimbat câteva state în această perioadă, am stat pe la prieteni, nu puteam găși de lucru mult timp, în domeniul meu, pe timp de COVID, era practic imposibil de angajat. Așa că am făcut un timp Uber și tot felul de livrări de mâncare că să putem achita chiria și cheltuielile legate de pregătirea aplicațiilor pentru programele de studii în SUA.

A aplicat la șapte universități și a fost acceptat la șase dintre ele. A ales însă Universitatea Berkley, din California, unde a primit și bursă. A studiat un domeniu ce leagă drepturile omului, bussinesul și tehnologiile avansate. A făcut cercetări în domeniul inteligenței artificiale.

Dumitru Sliușarenco, specialist politici globale Youtube: Ar fi extraordinar dacă universitățile dinRepublica Moldova ar împrumuta din capacitatea școlilor de drept americane de a cultiva în studenți spirit de competivitate, dar și aptitudini și deprinderi foarte practice, necesare mai ales la început de carierei, cum să discuți cu clienții, cum să creezi o echipă, cum să fii inovativ, cum să îți asumi riscuri.

După multă muncă și sacrificii, Dumitru a primit un job la Google. Este unul dintre puținii oameni din echipă care creează politicile globale Youtube.

Dumitru Sliușarenco, specialist politici globale Youtube: Procesul de angajare la Google a fost extrem de dificil, a durat mai mult de 3 luni cu interviuri săptămânale la cel mai înalt nivel, tot felul de teste și verificări, pe care am reușit să le trec cu succes într-un final. Eu înțelegeam că vreau să obțin pe plan profesional ceva și nu am venit în SUA doar pentru a pleca din Moldova.

După doi ani plini de muncă și provocări, Dumitru spune că, deși se află departe de casă, în Statele Unite se simte ca acasă.

Dumitru Sliușarenco, specialist politici globale Youtube: Prezentul nostru este în Statele Unite, iar acasă vom reveni cât de des posibil în condițiile lumii în care trăim.

Să creadă în propriile forțe, să nu le fie frică de a încerca ceva nou și riscant și să țintească tot timpul cât mai sus. Pentru cei care vor să rămână acâsă un respect enorm, acolo e nevoie de oameni deștepți și dedicăți.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite