Povești emoționante ale medicilor aflați în lupta cu COVID-19

Lucrează până la epuizare, își înving teama și încearcă totul pentru a-și ajuta pacienții. Ei sunt medicii care fac scut în faţa virusului care a îmbolnăvit deja peste 5.200 de români. Dar oricât de puternici ar fi, COVID-19 nu îi ocolește nici pe ei. 700 de cadre medicale din toată țara sunt infectate cu noul coronavirus, iar un ambulanțier a pierdut lupta cu boala.

09 Aprilie 2020, 18:51 (actualizat 09 Aprilie 2020, 21:38) |
Medicii, scut în fața virusului
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Alexandru este medic rezident și face triajul a zeci de pacienți la spitalul de Pneumoftiziologie din Galați. Lucrează exact acolo unde pericolul este mai mare. L-am filmat într-o pauză, când încerca să își tragă sufletul ca să o poată lua de la capăt.

Medic rezident internist Alexandru Nechifor: Acum lucrurile au devenit în unele momente imposibile. Absolut toată lumea este suspicioasă ca având Covid 19 și atunci e nevoie de echipament, e nevoie de protecție. Manevrele, anamneza durează mult mai mult.

Cel mai mult se teme nu pentru el, ci pentru familia lui. Așa că s-a mutat de acasă. De când a început pandemia, nu i-a mai îmbrățișat pe cei dragi.

Alexandru Nechifor: Avem o marjă de temere, încercăm pe cât posibil să ne protejăm pe noi și pe cei din jur, lucrurile devin din ce în ce mai complicate având în vedere creșterea numărului de cazuri din ultima perioadă. Suntem izolați de familiile noastre, de părinți, de soții, de copii, încercăm în primul rând să-i protejăm pe ei, ne gâdim de fiecare dată să ne întoracem cu bine acasă, să fim sănătoși cât putem de mult, să facem față acestei pandemii.

Pe Petre Ciuvăț l-am găsit la datorie, la spitalul din Rovinari. Are 79 de ani și este medic de terapie intensivă de o viață. De când a izbucnit pandemia doarme în spital, pentru că vrea să-i ajute cât mai repede pe cei infectați.

Medic ATI, spitalul Sfântul Ştefan din Rovinari, Petre Ciuvăț: Molima asta se răspândește cu o viteză deosebită și oamenii sunt în fața unei situații absolut noi. Această afecțiune alterează grav funcțiile vitale.

Oricât de cumplită ar fi boala, medicii nu au voie să își abandoneze pacienții, spune el.

Medic Petre Ciuvăț: Nu mi-e teama absolut deloc și nu-i înțeleg pe cei cărora le este teamă. Cum să-ți fie teamă de o boală, pentru asta ai învățat, să o combați.

Medicul Petre Ciuvăţ îi sfătuiește pe oameni să fie optimiști.

Petre Ciuvăț: Să nu le fie teamă. Teama este un factor foarte nociv. Să fie curajoși și să se protejeze corect. Nu pățesc nimic.

Atunci când reușesc să ajute un pacient bolnav, bucuria medicilor e imensă. La spitalul Victor Babeș din Craiova, personalul medical a încins chiar o horă pentru a celebra vindecarea unui pacient cu coronavirus pe care au crezut de mai multe ori că îl vor pierde.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 14°C
IASI 18°C 5°C
CLUJ 14°C 8°C
CONSTANTA 15°C 10°C
CRAIOVA 17°C 17°C
BRASOV 16°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI