Potrivit unui ONG spaniol, comisariatele Chinei din străinătate ar fi de fapt folosite pentru a-i spiona pe disidenții chinezi

29 octombrie 2022, 20:56

Potrivit documentului elaborat de Safeguarddefenders, între aprilie 2021 și iulie 2022, poliția chineză a „convins” 230.000 de presupuși fugari să se întoarcă în China „voluntar”.

Sunt 9 țări interzise , în care cetățenii chinezi nu mai au voie să trăiască decât dacă au „motiv întemeiat”.

Investigatorii Organizației neguvernamentale spaniole au identificat și metodele prin care disidenții chinezi care trăiesc în Occident sunt convinși să se întoarcă în țară sau să tac:

1. Copiii lor nu mai au dreptul la educație.

2. Membrii familiei sunt supuşi unui tratament de limitare a acţiunilor lor.

3. Pot fi pedepsiţi, după modelul nord coreean, pentru „vinovăție prin asociere” , adică nu au făcut absolut nimc, dar sunt rudele celor care se opun regimului de la Beijing și au ales să trăiască în Occident.

10% dintre chinezii stabiliți în Spania trăiesc în Valencia, cei mai mulți în cartierul chinezesc unde și-au deschis magazine cu produse tradiționale, restaurante, saloane de înfrumusețare, hoteluri și chiar centre culturale. Tot aici ar funcționa și unul dintre cele doua comisariate deschise în comunitatea Valenciană.

Conform raportului, în Spania ar funcționa 9 astfel de comisariate în Santiago de Compostela, Barcelona, Madrid și Valencia. Raportul arată că birourile lucrează direct cu poliția chineză. În decembrie va intra în vigoare o nouă lege chineză care stabilește extrateritorialitatea deplină asupra chinezilor la nivel global sub pretextul unor infracțiuni. Obiectivul acestor comisariate ar fi să reducă la tăcere opozanţii politici din străinătate.

Beijingul respinge aceste acuzaţii în bloc drept „complet false” şi dă asigurări că aceste posturi de poliţie există pentru a le oferi asistenţă cetăţenilor chinezi în demersurile lor administrative, de exemplu la reînnoirea permisului de conducere auto.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

China crește exporturile. Economia din întreaga lume se zdruncină

Paranoia lui Xi Jinping transformă China într-o țară izolată

Analiză The Economist: Paranoia lui Xi Jinping transformă China într-o țară izolată