Încrederea în vaccinurile administrate copiilor a scăzut cu 10 puncte procentuale în România în timpul pandemiei de COVID-19

Percepția populației cu privire la importanța vaccinurilor adresate copiilor a scăzut în timpul pandemiei de COVID-19 în 52 din cele 55 de țări analizate,  avertizează UNICEF astăzi într-un nou raport privind imunizarea.

20 Aprilie 2023, 09:53 (actualizat 20 Aprilie 2023, 10:23) Știrile TVR |
Vaccinare copii / FOTO: https://unsplash.com/

Diminuarea nivelului de încredere apare în contextul celei mai mari scăderi constante a vaccinării copiilor din ultimii 30 de ani, determinate de pandemia de COVID-19.

La nivel mondial, 67 de milioane de copii au ratat unul sau mai multe vaccinuri pe parcursul a trei ani, în urma întreruperii furnizării serviciilor din cauza suprasolicitării sistemelor de sănătate și a redirecționării resurselor limitate, precum și din cauza conflictelor, a fragilității și a scăderii încrederii.

Conform raportului Starea copiilor lumii 2023: vaccinuri pentru fiecare copil, importanța percepută a vaccinurilor pentru copii a scăzut cu 10% în România după declanșarea pandemiei.

În Republica Coreea, Papua New Guinee, Ghana, Senegal și Japonia, scăderea a fost de peste o treime.

China, India și Mexic sunt singurele țări analizate în care datele indică menținerea sau chiar îmbunătățirea percepției privind importanța vaccinurilor.

În majoritatea țărilor, persoanele sub 35 de ani și femeile sunt cele care declară, de obicei, că au mai puțină încredere în vaccinurile adresate copiilor după declanșarea pandemiei.

În România, cu 13,4% mai puține persoane sub 35 de ani aveau încredere în vaccinuri după pandemie. Încrederea în vaccinuri în cazul bărbaților din România a scăzut cu 14,6%, în vreme ce încrederea femeilor s-a diminuat cu 5,7% după pandemie.

În ciuda scăderii înregistrate, gradul de susținere a vaccinurilor este în continuare unul destul de ridicat, în general. În aproape jumătate din cele 55 de țări analizate, peste 80% dintre respondenți percep vaccinurile ca fiind importante pentru copii.

Confluența mai multor factori poate duce la creșterea riscului unei atitudini ezitante în ceea ce privește vaccinurile. Printre acești factori se numără incertitudinea provocată de răspunsul la pandemie, accesul tot mai mare la informații înșelătoare, scăderea încrederii în experți și polarizarea politică, se arată în raport.

Pandemia a exacerbat și inegalitățile existente.

Din cele 67 de milioane de copii care nu au beneficiat de vaccinuri de rutină în perioada 2019-2022, 48 de milioane nu au primit nici măcar un vaccin de rutină, fiind așa-zișii „copii cu zero doze”. La sfârșitul lui 2021, India și Nigeria (ambele țări înregistrând un număr foarte mare de nașteri) au avut cel mai mare număr de copii cu zero doze, în timp ce Myanmar și Filipine au raportat o creștere deosebit de mare a numărului de copii care nu au beneficiat de nicio doză de vaccin.

Copiii care nu beneficiază de vaccinuri trăiesc în cele mai sărace, mai izolate și mai marginalizate comunități, afectate uneori de conflicte. Potrivit noilor date produse de Centrul Internațional pentru Echitate în Sănătate în scopul acestui raport, la nivelul gospodăriilor celor mai sărace, unu din cinci copii nu beneficiază de nicio doză de vaccin, în timp ce, în gospodăriile cele mai înstărite, raportul este de doar unu din 20.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 2°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 6°C 3°C
CONSTANTA 10°C 5°C
CRAIOVA 6°C 2°C
BRASOV 6°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI