Posturi mai puţine şi cheltuieli mai mici în ministere

A început cutremurul în ministere. Numai la Transporturi și Muncă au fost desființate peste 200 de posturi printr-o hotărâre de reorganizare adoptată de Guvern. S-a redus și numărul șefilor și al direcțiilor. Și nu este vorba doar de locuri vacante. În funcție de evaluări, unii angajați vor fi concediați. Alții, relocați acolo unde este nevoie.

29 Ianuarie 2020, 19:40 Știrile TVR |
Posturi mai puține în ministere
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

La Transporturi, minister care a înglobat și Comunicațiile, rămân 580 de angajați. O reducere de 19% față de cât aveau cele două instituții înainte. A scăzut și numărul șefilor: din 9 secretari de stat au rămas 6. Și 14 direcții, față de 21, câte erau până acum.

Câteva zeci de posturi dispar și din Ministerul Muncii. Sunt mai puțini secretari de stat, directori şi şefi de servicii.

Ionel Dancă, şeful Cancelariei Prim-Ministrului: La Ministerul Muncii și Protecției Sociale, de asemenea, vorbim de o reducere a numărului de posturi de la 424 de persoane la 346, o reducere cu 21% a numărului de posturi, ceea ce înseamnă o economie de aproape 9 milioane de lei în cheltuielile de personal ale acestui minister.

Sindicatele spun că nu este vorba neapărat de concedieri în ministere, ci mai degrabă de renunțarea la angajarea altor funcționari pe posturi care erau până acum bugetate.

Vasile Marica, preşedintele Alianței Naționale a Sindicatelor Bugetarilor "SED LEX": În primul rând e vorba de reducere de posturi vacante. O să muncească mai mult cei care rămân în minister. Nu știm cât o să rezistăm în forma asta pentru că de foarte mulți ani nu s-au mai făcut angajări, sistemul este îmbătrânit.

Cheltuielile cu salariile în sistemul public au depășit 100 de miliarde de lei anul trecut, în creștere cu 19% față de anul precedent. Și reprezintă mai mult de un sfert din totalul cheltuielilor statului.

Adrian Benţa, analist economic: În momentul în care cheltuielile de personal sunt circa 100 mld de lei reducerea cu 9 milioane e doar simbolică, în sensul că se dorește o eficientizare a cheltuielilor publice, dar mai este cale lungă.

În România sunt peste 1,2 milioane de bugetari. 140 de mii lucrează în administrația publică locală și centrală.

Guvernul Orban a redus numărul ministerelor și a promis scăderi ale cheltuielilor de personal.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 6°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 2°C 4°C
CONSTANTA 4°C 5°C
CRAIOVA 7°C 8°C
BRASOV 0°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI