Posturi de radio cu un statut special: radiourile asociative

Într-o lume a marilor grupuri media, mai există şi radiouri independente, care au în centrul atenţiei ascultătorul şi nu profitul din publicitate. Esta vorba despre radiourile asociative care în Franţa au un statut special, care le asigură independenţa editorială. Corespondentul nostru, Lucian Pîrvoiu, a stat de vorbă, la Parlamentul European de la Strasbourg, cu echipa unui asemenea post de radio.

30 Iulie 2017, 18:29 (actualizat 30 Iulie 2017, 22:21) Știrile TVR |
Posturi de radio cu statut special
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Particularitatea radiourilor asociative în Franţa este că aceastea sunt complet libere din punct de vedere editorial, nu au un anume patron şi sunt realizate de entuziaşti care se adună împreună, formează o echipă şi realizează emisiuni, în general, pentru comunităţile locale.

Radiourile asociative îşi au sursa în primele staţii libere, aşa-numitele radiouri pirat, care au apărut în Europa Occidentală în anii ‘70 şi care, în timp, au intrat în legalitate, sub formă de radiouri asociative.

În Franţa, statutul acestor posturi de radio este protejat prin legea audiovizualului, existând nu mai puţin de 600 de astfel de staţii, cu peste 3000 de colaboratori.

Radio MNE este un post care îşi are sediul în sudul Alsaciei, la Mulhouse, şi care, pe lângă emisiunile sale locale, transmite, în fiecare lună, o ediţie specială de la sesiunea plenară a Parlamentului European de la Strasbourg.

Wilfried Devillers, realizator radio MNE: “Sunt emisiuni politice, sociale, în mare parte locale, dar avem şi acest proiect cu Parlamentul European, care e la o oră de mers de Mulhouse”.

Dar cu ce diferă un astfel de post de radio de unul clasic? Ne explică Andreea, o româncă, realizator de emisiuni la MNE.

Andreea Dobos, realizator radio MNE: “Ce e diferit e că sunt foarte liberi, foarte creativi în subiectele pe care le abordează. Fiecare este invitat să îşi spună părerea, să propună subiecte, sunt încurajate toate noile idei”.

Radioul din Mulhouse reuşeşte, astfel, să revină la funcţia primară a acestui mediu, de a fi legătură directă cu ascultătorii.

Jeanne Roy, realizator radio MNE: “Oferind microfonul cetăţenilor, discutăm în mod evident despre subiectele care îi interesează şi cred că asta ne face diferiţi faţă de toţi ceilalţi”.

Radio MNE din Mulhouse este un adevărat radio european. Fiind situat în sudul Alsaciei, acesta acoperă regiunea frontalieră a trei ţări: Franţa, Germania şi Elveţia, oferind astfel un numitor comun cetăţenilor care trăiesc în această intersecţie de culturi şi valori diverse.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 26°C 29°C
IASI 23°C 28°C
CLUJ 23°C 26°C
CONSTANTA 18°C 19°C
CRAIOVA 24°C 30°C
BRASOV 23°C 27°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI