#postBrexit: Uniunea Europeană este pregătită să-şi intensifice acţiunea în justiţie

Uniunea Europeană steaguri
Uniunea Europeană steaguri
8 iunie 2021, 09:39

”Uniunea Europeană este răbdătoare, dar răbdarea ei se diluează”, a declarat un demnitar european înaintea vizitei pe care vicepreşedintele pentru relaţii interinstituţionale al Comisiei Europene, Maros Sefcovic, o va face la Londra, unde miercuri se va întâlni cu ministrul britanic pentru Brexit, David Frost, în cadrul Consiliului pentru Parteneriat, care monitorizează aplicarea acordului comercial post-Brexit, şi în Comitetul mixt, care supraveghează punerea în aplicare a Acordului de retragere a Regatului Unit din UE (Acordul Brexit).

Uniunea Europeană şi Regatul Unit au un diferend legat de produsele intrate din Marea Britanie în Irlanda de Nord, după ce în luna martie Londra a amânat unilateral introducerea controalelor privind siguranţa alimentară.

Oficialitatea europeană a afirmat luni că guvernul britanic „trebuie să ia o decizie” privind renunţarea la măsurile unilaterale şi implementarea acordului convenit, în caz contrar urmând să suporte consecinţele.

”Dacă acest lucru continuă, va trebui să luăm în considerare toate instrumentele şi toate opţiunile disponibile”, a explicat reprezentantul UE, care a sugerat că una dintre opţiuni este continuarea acţiunii în justiţie lansate de Bruxelles în urmă cu câteva luni.

În luna martie, Uniunea Europeană a lansat o acţiune în justiţie contra Londrei după ce aceasta a extins unilateral perioada de graţie pentru controalele asupra importurilor de produse alimentare din Marea Britanie în provincia Irlanda de Nord, hotărâre care încalcă termenii Acordului de retragere a Regatului Unit din UE, document în care este inclus Protocolul privind Irlanda de Nord.

Schimburile comerciale post-Brexit între Marea Britanie şi provincia Irlanda de Nord sunt guvernate de Protocolul privind Irlanda de Nord din Acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, cunoscut şi ca acordul Brexit. Acest protocol a fost conceput pentru a proteja principiile Acordului din Vinerea Mare, din 1998, şi pentru a păstra deschisă frontiera dintre Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord prin menţinerea regiunii în interiorul pieţei unice a UE.

Relaţiile dintre Londra şi Uniunea Europeană au fost afectate grav de decizia britanică de a părăsi piaţa unică europeană, măsură oficială de la 31 ianuarie 2020, dar devenită efectivă doar de la începutul acestui an.

 

 

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă