Postare controversată a Ambasadei Rusiei. Oficialii Federației Ruse susțin că Armata Roșie a eliberat România în 1944. Reacția MAE

Postare controversată a Ambasadei Rusiei în România. Reprezentanţii Moscovei scriu pe Facebook că, acum 75 de ani, Armata Roşie a eliberat România şi folosind un citat din Stalin încearcă să schimbe imaginea pe care o au soldaţii ruşi în România. În replică, Ambasadorul României la Moscova, Vasile Soare, le-a transmis colegilor de la Ambasada Rusiei că au cam dat „cu bâta în baltă", având în vedere că, pentru mulţi români, comportamentul soldaţilor sovietici nu avea nimic de-a face cu eliberarea. Şi Ministerul Afacerilor Externe invită Ambasada Federației Ruse “să actualizeze informaţiile istorice pe care le foloseşte”.

30 Decembrie 2018, 19:51 (actualizat 30 Decembrie 2018, 20:25) |
Postare controversată a Ambasadei Rusiei
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În postarea publicată atât în limba română cât şi în limba rusă, Ambasada critică propagarea imaginii de tâlhari şi violatori atribuită soldaţilor Armatei Roşii.

Oficialii ruşi folosesc şi un citat din Stalin care spunea că soldaţii care se fac vinovaţi de violenţă şi viol sunt împuşcaţi.

În postare este contrazisă expresia Davai ceas, davai palton, conform căreia soldaţii sovietici ar fi jefuit populaţia românească.

"Mitul creat de cei cu atitudinea antirusă, cu acel "Davai ceas, davai palton" (tradus din "Dă ceasul, dă haina"), conform căruia trupele sovietice au jefuit masiv populația românească în 1944, are prea puțin de a face cu realitatea. (...) Un ceas de mână sau o haină nu merită ca cineva de dragul lor să-și riste viața" (sursa: pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei în România).

La finalul postării, Ambasada se întreabă cine beneficiază de campania împotriva Rusiei.

"Oare acest lucru se datorează apropierii aniversării celor 75 de ani de la eliberarea României de către Armata Roșie"? (sursa: pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei în România).

Ambasadorul României în Rusia a reacţionat la aceasta postare despre care spune că este una regretabilă. Vasile Soare susţine că, pentru mulţi români, comportamentul soldaţilor sovietici nu avea nimic de-a face cu eliberarea.

"Mda...aţi cam dat cu bâta în baltă, cum se zece la Români, stimaţi colegi de la Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti. Nu ştiu cum faceţi, dar periodic reuşiţi să-i iritaţi pe Români, făcând trimitere la istoria comună recentă, complicată. Cum puteţi încerca să ştergeţi din memoria acestui popor evidenţele, fie ele petrecute în urma cu 75 de ani??? Ca diplomaţi la Bucureşti ar trebui să cunoaşteţi că mulţi Români păstrează amintiri vii de la bunici despre comportamentul soldatului sovietic pe teritoriul României, care nu are nimic de-a face cu "eliberarea"...Este regretabilă postarea, mai bine vă abţineaţi...Lăsaţi-o baltă! (sursa: Ambasadorul Vasile Soare, pagina de Facebook)

Istoricul Dan Dungaciu susţine că postarea Ambasadei ar putea fi o eroare de comunicare.

Postarea Ambasadei Rusiei a stârnit controverse pe internet. A fost distribuită de aproape 650 de persoane şi are peste 1000 de comentarii.

Reacția Ministerului român de Externe

În spiritul unor relații pe care ni le dorim pragmatice și predictibile cu Federația Rusă este indicat ca aspectele istorice să fie un domeniu de dezbatere pentru istorici și mediul academic în general.

Postarea Ambasadei Federației Ruse nu are rigoarea pe care o poate avea o dezbatere academică, iar informațiile diseminate în spațiul public prin această postare nu sunt complete. Regretam ca Ambasada Federatiei Ruse continua seria “episoadelor istorice”.

Trecutul relațiilor dintre România și Federația Rusă nu trebuie să facă loc unor speculații si opinii nefundamentate, care pot dăuna relațiilor bilaterale.

Amintim si pe această cale existența unei Comisii comune româno-ruse de istorici, care este în măsură și are ca obiectiv sa analizeze istoria comuna a relațiilor dintre România și Federația Rusă.

Ministerul Afacerilor Externe a evocat constant importanța acestei Comisii comune de istorici, inclusiv ca răspuns la “incursiunile istorice” ale Ambasadei Federației Ruse în România.

Invităm Ambasada Federației Ruse să actualizeze informațiile istorice pe care le folosește, prin intermediul unor viitoare lucrări ale Comisiei comune, se arată într-un comunciat primit de la MAE.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 20°C
IASI 16°C 18°C
CLUJ 17°C 18°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 17°C 18°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI