Posibil focar de coronavirus cu noua tulpină, la o școală din Capitală. Specialiștii recomandă testarea zilnică a cât mai multor persoane

24 ianuarie 2021, 17:50

Nouă angajați ai școlii numărul 28 din Capitală au fost depistați pozitiv cu Sars-Cov-2 după ce au intrat în contact cu o altă persoană, din aceeași școală, diagnosticată vinerea aceasta cu noua tulpină de Covid-19 din Marea Britanie. În cazul celor nouă persoane urmează analize amănunțite, adică secvențierea, pentru a afla dacă și ei sunt infectați cu noua tulpină.

Potrivit unor informații neoficiale, persoana angajată a școlii nr 28 din Capitală în cazul căreia a fost confirmată infecția cu noua tulpină din Marea Britanie ar fi o îngrijitoare. Restul de 9 angajați ai instituției de învățământ care au în acest moment un test RT-PCR și care așteaptă secvențierea sunt atât din rândul conducerii unității de învățământ, cât și din rândul personalului didactic și nedidactic.

Oficialii vorbesc așadar de un posibil focar.

Direcția de Sănătate Publică a extins ancheta epidemiologică și a testat încă 11 angajați ai școlii. Între timp, unitatea de învățământ a fost închisă pentru dezinfecție.

Ministerul Sănătății îndeamnă la prudență. Însă, intenția de a deschide școlile din 8 februarie rămâne valabilă, spune ministrul Educației.

Pe fețele specialiștilor se citește însă îngrijorarea.

Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca: Cu secvențierea genetică, sincer, eu nu mi-aș bate capul, pentru că noi nu avem capacitatea, nu avem aparatură, nu am investit în sistemul de sănătate (…) Știm că e deja aici, știm că se împrăștie pentru că biologic suntem la fel ca și ceilalți din celelalte țări și atunci ce trebuie să facem este să testăm cât de mult putem, enorm. Ar trebui să fie teste rapide antigenice, gratis, disponibile la medicii de familie, în farmacii unde profesioniști să facă recoltare de câte ori pe zi te simți tu nesigur sau simți că ți-ai tras nasul. Ar trebui să fie recoltate de oameni care știu să recolteze și care să raporteze toate aceste numere.

Din Marea Britanie vin informații potrivit cărora această nouă tulpină ar putea fi asociată și cu un risc mai mare de deces. Momentan, oamenii de știință spun că vaccinurile sunt eficiente și împotriva noilor tulpini.

În ultimele 24 de ore, puțin peste 1.800 de români au descoperit că sunt infectați cu Sars Cov2. Din fericire, a scăzut numărul deceselor, au fost raportate 54 de ieri și până astăzi. Iar la Terapie Intensivă sunt 120 de pacienți. În ceea ce privește ritmul vaccinării, numărul românilor imunizați se apropie de 450.000. Momentan, reacțiile adverse înregistrate au fost minore.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite