POSEIDON – manevre militare complexe în Marea Neagră. Scafandrii români de luptă, antrenament cu specialiştii germani, spanioli şi turci

6 martie 2017, 17:39

Militarii din 7 ţări NATO vor simula cucerirea unui ţărm inamic pentru care sunt necesare operaţiuni de deminare.

Este un exerciţiu complex, care acoperă toate domeniile de luptă pe mare şi la litoral, având în vedere şi această specificitate de acţiune împotriva mijloacelor de obstrucţie submerse„, a precizat şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiralul Alexandru Mîrşu.

Scafandrii români de luptă se vor antrena cot la cot cu specialiştii în deminări subacvatice germani, spanioli, turci şi vor fi asistaţi de experţii polonezi, care au adus o navă specială.

Aleksander Urbanowicz, comandantul Grupării Navale NATO: „Luăm parte la exerciţiul POSEIDON organizat de români aici, în Marea Neagră, ca să promovăm înţelegerea, încrederea şi interoperabilitatea naţiunilor noastre în acţiuni navale„.

Un scafandru specializat în deminări trebuie să înveţe să caute, să marcheze, să identifice şi să distrugă dispozitivele explozive. Nu este o misiune uşoară. Numai echipamentul de scufundare poate ajunge la o greutate de 50 de kilograme.

Scafandrii trebuie să mai transporte în adâncuri sonare portabile şi detectoare de metale.

Ştefan Oeggl, comandant Forţele Navale Germane: „Nu suntem un vânător de mine marine obişnuit. Avem 16 scafandri de luptă la bord, scafandri deminori şi mai avem şi un sonar ieşit din comun – este un sonar care poate fi programat astfel încât să cerceteze singur adâncimile, fără operator uman„.

Pe scafandri îi aşteaptă o misiune dificilă, pentru că în Marea Neagră vizibilitatea este foarte scăzută. În zilele bune, în adâncuri, abia se poate vedea la mai mult de 5 metri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite