Portugalia începe pregătirile la cel mai mare parc solar plutitor din Europa

Panouri solare
Panouri solare
9 mai 2022, 12:18

Construit de principala companie de utilităţi a ţării, EDP, pe cel mai mare lac artificial din Europa Occidentală, parcul solar plutitor face parte din planul Portugaliei de reducere a dependenţei de importurile de combustibili fosili, al căror preţ a urcat în urma invadării Ucrainei de către Rusia.

Binecuvântată cu lungi ore însorite şi vânturi din Atlantic, Portugalia a accelerat trecerea la energia regenerabilă. Chiar dacă nu foloseşte aproape deloc hidrocarburi din Rusia, centralele sale electrice cu funcţionare pe gaz resimt efectul creşterii preţurilor la combustibili.

Când remorcherele vor muta panourile solare astfel încât să producă electricitate din parcul solar plutitor, cu o capacitate instalată de cinci megavaţi (MW), costul va fi mai mic cu o treime faţă de centralele sale electrice cu funcţionare pe gaz, a explicat Miguel Patena, director în cadrul grupului EDP.

Panourile de la rezervorul Alqueva, folosite pentru a genera hidroenergie, vor produce 7,5 GWh de electricitate pe an şi vor funcţiona alături de baterii cu litiu, pentru a stoca 2 GWh.

Panourile solare vor furniza energie pentru 1.500 de familii.

Ana Paula Marques, membru al Board-ului executiv al EDP, a declarat că războiul din Ucraina a arătat necesitatea de a accelera trecerea la energia regenerabilă, iar proiectul Alqueva face parte din strategia EDP „de a deveni o companie ecologică 100% până în 2030”, hidroenergia şi alte surse de energie regenerabilă reprezentând 78% din capacitatea instalată a EDP, de 25,6 GW.

 

 

 

sursa agepres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă