Portugalia este într-o fază groaznică a pandemiei de coronavirus, afirmă premierul Antonio Costa. Medicii au atras atenţia asupra riscului ca sistemul de ajutor cu oxigen să se prăbuşească

Portugalia este într-o fază "groaznică" a pandemiei de coronavirus, a declarat miercuri seară premierul Antonio Costa, care a atras atenţia de asemenea că trebuie să mai treacă săptămâni până când lucrurile ar putea începe să se îmbunătăţească şi că din străinătate nu poate veni decât un ajutor limitat, relatează Reuters.

28 Ianuarie 2021, 11:49 (actualizat 28 Ianuarie 2021, 11:55) |
Portugalia are cel mai ridicat bilanţ pe şapte zile din lume în privinţa numărului zilnic de îmbolnăviri şi decese la un milion de locuitori

Cu un total de 668.951 de cazuri de COVID-19 confirmate şi cu 11.305 decese, inclusiv un record de 293 de morţi înregistraţi miercuri, Portugalia are cel mai ridicat bilanţ pe şapte zile din lume în privinţa numărului zilnic de îmbolnăviri şi decese la un milion de locuitori.

Situaţia nu este "proastă", ci "groaznică", a declarat Costa.

"Nu are rost să alimentăm iluzia că nu ne aflăm în cel mai greu moment. Şi ne vom confrunta cu acest moment pentru alte câteva săptămâni, cu siguranţă", a spus el.

Peste 20 de ambulanţe cu pacienţi COVID-19 stăteau la coadă miercuri seară la intrarea celui mai mare spital din Portugalia aşteptând să se mai elibereze paturi, în timp de medici din alte spitale au atras atenţia asupra riscului ca sistemul de ajutor cu oxigen să se prăbuşească.

Costa a precizat că situaţia s-a înrăutăţit parţial din cauza relaxării măsurilor restrictive dintre Crăciun şi sfârşitul anului, dar şi din cauza virulenţei noii tulpini a virusului, detectate în Marea Britanie.

"Cu siguranţă s-au făcut unele erori. Deseori în felul în care le-am transmis mesajul portughezilor. Atunci când cel care primeşte mesajul nu l-a înţeles, nu am nicio îndoială că este vina mesagerului", a spus el.

Germania a anunţat miercuri că trimite experţi militari medicali în Portugalia pentru a vedea ce fel de sprijin poate oferi.

Însă Costa a atras atenţia că Germania şi alţi parteneri europeni nu pot face prea mult, adăugând că "trebuie să fim precauţi" în legătură cu ideea de a trimite pacienţi în alte ţări, cum a făcut, de exemplu, Germania anul trecut, cu pacienţi de dincolo de frontiera cu Franţa.

"Este diferit pentru o ţară cu o poziţie geografică precum Portugalia, aflată între Atlantic şi Spania, comparativ cu o ţară care este în centrul Europei şi are graniţe cu mai multe state şi, prin urmare, colaborarea transfrontalieră este mult mai întâlnită şi mai uşoară", a explicat el.

Sursa: Agerpres

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 11°C
IASI 15°C 14°C
CLUJ 11°C 13°C
CONSTANTA 10°C 12°C
CRAIOVA 7°C 12°C
BRASOV 10°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI