Portretul unui dictator. Ruşii aleargă după calendare cu imaginea lui Stalin

12 decembrie 2018, 17:08

După 65 de ani de la moartea sa, fostul dictator rămâne o personalitate marcantă a societății ruse. Nu puțini sunt cei care îl simpatizează, în ciuda crimelor comise între 1924 și 1953, când a condus cu mână de fier Uniunea Sovietică.

Istoricii estimează că Stalin este vinovat pentru executarea a peste un milion de oameni, iar între 8 și 20 de milioane au murit din cauza condițiilor din lagăre, a foametei sau a deportărilor forțate. O echipă de activiști, care lucrează la refacerea imaginii lui Stalin, a creat un calendar cu imaginea sa și cu citate din gândirea sa politică.

Anton Cekasin, realizator calendar: „Imaginile pe care le-am folosit nu sunt întâmplătoare, sunt simboluri unice ale acelei ere şi ale celei moderne. Iată nava Vostok cu care a zburat în spaţiu primul om, Gagarin. Acesta este primul avion sovietic cu reacţie, construit în anii 50. Este activitatea bolşevică din trecut”.

Calendarul a fost lansat la Ekaterinenburg, într-un tiraj de 2500 de exemplare, care au fost vândute imediat.

După succesul primului tiraj, a început tipărirea unor noi loturi. Creatorii calendarului estimează că vor vinde chiar 7.000 de exemplare. Majoritatea se comercializează pe rețele de socializare, dar și în unele librării unde sunt expuse alături de calendare care îi înfățișează pe Vladimir Putin sau pe foștii țari ai Rusiei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă