Portretul celui mai întâlnit viciu, fumatul. Un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că peste 220.000 copii din România încep să fumeze de la 13 ani

30 mai 2019, 14:22

Statisticile arată că doar într-un singur an, în ţara noastră, au murit aproape 24.000 de oameni din cauza consumului de tutun. Fumatul ar trebui să fie o grijă în plus pentru persoanele cu astm, pentru că fumul de ţigară poate irita plămânii. Iar unele studii sugerează că adulţii şi adolescenţii care fumează sunt mai predispuşi la a dezvolta simptomele astmului.

“Să nu uităm că majoritatea fumătorilor se împacă cu ideea că la început fumează doar una-două ţigări, este principiul pe care funcţionează şi atragerea adolescentului care, de obicei, începe la 10-13 ani şi la 18 – 20 de ani este fumător de un pachet. Deci drumul deschis de  una-două ţigări este un drum clar spre un consum cronic, continuu, permanent şi o inducere a unei dependenţe de care se scapă foarte greu”, avertizează Sorin Mihălţan, medic pneumolog.

Peste patru milioane de români fumează, iar 400.000 dintre ei sunt copii. Toţi pot face oricând cancer, infarct sau accident vascular cerebral. Este avertismentul medicilor în preajma Zilei Mondiale de Luptă împotriva Tutunului.

Dacă decideţi să renunţaţi la fumat, pot apărea o serie de simptome: iritabilitate, anxietate, depresie, dureri de cap, palpitaţii, ameţeală, greaţă sau insomnie. Beneficiile sunt însă mult mai mari, spun medicii.

La nivel european ne situăm pe locul patru în ceea ce priveşte consmul de tutun în rândul adolescenţilor. Un studiu al Organizatiei Mondiale a Sănătăţii arată că peste 220.000 copii din România încep să fumeze de la 13 ani.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite