Porţile mocăneşti din zona Braşovului, salvate de un meşter iscusit

Porţile mocăneşti din zona Braşovului, unice în România, şi-au găsit salvarea în mâinile unui meşter iscusit. Iubitor al artei populare şi al tradiţiilor locului, Ştefan Lupu se luptă cu timpul pentru a readuce la viaţă adevărate opere de artă ale vechilor făurari de porţi din Săcele. Şi vrea să amenajeze chiar şi un muzeu. Pentru strădania sa, Ştefan Lupu a fost declarat Tezaur Uman Viu.

01 Decembrie 2022, 14:58 (actualizat 01 Decembrie 2022, 15:52) Știrile TVR |

Ștefan Lupu s-a născut în urmă cu aproape 7 decenii, la Araci, comuna Vâlcele, județul Covasna, într-o familie de oameni gospodari cu 12 copii. A fost crescut în cultul muncii și al prețuirii valorilor morale. De mic a învăţat să cânte şi să danseze. La vârsta de 10 ani, părinţii i-au cumpărat, cu greu, un acordeon.

În adolescență s-a stabilit la Săcele, în județul Brașov, unde şi-a făcut un rost în viață. Mai întâi ca dansator, apoi ca instructor de dansuri populare într-un ansamblu local.

Cu timpul, Ștefan Lupu a ajuns să cunoască bine viaţa mocanilor, aşa cum sunt numiţi crescătorii de oi din zonă. Din 1985 a început să colecţioneze obiecte vechi din gospodăriile săcelene.

Colecţia s-a transformat într-un muzeu, iar Ştefan Lupu îşi doreşte ca în primăvara anului viitor să deschidă poarta oricărui vizitator.

În Săcele, porţile tradiţionale sunt simboluri ale comunităţii de mocani. Iar Ştefan Lupu încearcă să le salveze pe cele care au mai rămas. Le restaurează cu migală, răbdare şi cu respect pentru istoria la care au fost martore tăcute de-a lungul anilor.

Cea mai veche poartă salvată are peste 180 de ani şi se află chiar la intrarea în curtea sa. Dar şi altele aşteaptă să fie reparate.

Ștefan Lupu a restaurat 14 porți și a construit alte 7, folosind materialul, tehnicile de lucru și de decorare tradiționale.

Le-a expus chiar si în localitatea Vire din Franța, înfrăţită cu Săcele. Iar unii dintre locuitorii oraşului braşovean au vrut şi ei să aibă astfel de porţi.

Sculptorul a reuşit chiar să convingă autorităţile locale să pună imaginea unei porţi mocăneşti pe Stema Municipiului Săcele, ca simbol al acestor locuri. Pentru eforturile sale Stefan Lupu a primit anul trecut titlul de Tezaur Uman Viu de la Ministerul Culturii.

Ştefan Lupu vrea să scrie şi o carte despre Poarta Mocănească şi Portul Săcelean. Şi să ridice un monument al Mocanului. Dar cel mai mult îşi doreşte să transmită şi tinerilor dragostea pentru valorile culturale tradţionale.

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 1°C 3°C
CLUJ 1°C 2°C
CONSTANTA 1°C 2°C
CRAIOVA 4°C 3°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI