Porci sacrificaţi după tradiţie în Banat

Tradiția spune că în satele românești porcii pentru Crăciun se taie la Ignat, însă în Banat, sacrificarea începe mai devreme, la sfârșitul lunii noiembrie. Oamenii spun că astfel mezelurile, slănina și jambonul au timp să stea suficient la afumat şi să fie numai bune de pus pe masă de sărbători.

29 Noiembrie 2021, 12:46 (actualizat 29 Noiembrie 2021, 12:55) |

Gheorghe Marișescu din Padina Matei a crescut anul acesta trei porci. Pe primul l-a sacrificat că întotdeauna, la sfârșit de noiembrie după obiceiurile transmise din generaţie în generaţie care implică întreaga familie. Iar pregătirile încep din timp - cu o seară înainte se pregătesc condimentele, iar dis de dimineață se încing cazanele.

Înainte de a fi tranșat, porcul trece printr-un ritual de purificare: se face o cruce în fruntea animalului iar o femeie, da cu tămâie și pune sare. Apoi se trece la pregătirea preparatelor care vor stă pe masă de Crăciun: jambon, slănină, caltaboşi sau tobă.

Ziua se sfârșește cu pomană porcului pregătită din carne proaspătă.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 0°C
IASI 0°C -3°C
CLUJ -3°C -6°C
CONSTANTA 0°C 0°C
CRAIOVA 1°C 0°C
BRASOV -3°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI