Populiştii şi extrema dreaptă câştigă tot mai mult teren în Europa

11 martie 2017, 14:45

Primul test e Olanda. Pe 15 martie au loc alegeri şi Partidul Libertăţii, condus de Donald Trump al Europei sau Marele blond, cum i se spune platinatului Geert Wilders, a fost săptămâni la rând pe primul loc în sondaje: cam 20 la sută din voturi. Cum a ajuns pe primul loc? Cu promisiuni că închide moscheile, că scoate Olanda din Uniunea Europeană şi că nu mai primeşte niciun imigrant musulman.

Bună prietenă cu Wilders, Marine Le Pen e şi ea pe val. Lidera Frontului Naţional din Franţa – partid xenofob la dreapta extemă a eşichierului – dă frisoane francezilor şi nu numai: ar urma să câştige primul tur al prezidenţialelor. După atacurile teroriste care au însângerat Franţa, discursurile anti Islam şi anti imigranţi au o tot mai mare audienţă în rândul francezilor. Imigranţii, mai ales cei musulmani, au schimbat faţa Franţei, spune Marine Le Pen, atacă din ce în ce mai agresiv chiar fibra societăţii franceze. Chipul Franţei e Brigitte Bardot, şi nu se mai regăseşte în peisajul de astăzi, se plânge Marine Le Pen.

Chiar dacă Le Pen pierde al doilea tur, chiar dacă Wilders nu ajunge să conducă guvernul, asemenea politicieni şi formaţiunile lor populiste pun o presiune deloc neglijabilă pe clasa politică şi pe guvernanţi şi pe deciziile pe care ei trebuie să le ia în legătură cu viitorul Europei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite