Popularii și socialiștii, cele mai mari grupuri din viitorul Parlament European. Liberalii, verzii și nationaliștii au obținut scoruri semnificative

27 mai 2019, 12:51

Mai mult de jumătate din cei 400 de milioane de europeni cu drept de vot au mers ieri la urne. Prezența a fost de 51%, cea mai mare din ultimele decenii și pentru prima oară, în creștere de la alegerile din 1979. Popularii și socialiștii rămân cele mai mari grupuri politice, în ciuda pierderilor masive de 42, respectiv 41 de locuri în Parlamentul European.

Ne confruntăm cu o restrângere a centrului în PE, centrul al cărui partide cred în viitorul Europei, vor o Europă puternică şi doresc o abordare ambiţioasă a viitorului nostru, spune Manfred Weber, candidat din partea Popularilor Europeni.

Pierderile partidelor de centru nu s-a reflectat în cazul liberalilor care au câștigat 40 de noi europarlamentari și a crescut grupul la 107 locuri. Și mai fulminantă a fost victoria Verzilor în Germania, unde sunt al doilea partid, după conservatorii cancelarului Merkel, iar la nivel european au devenit al patrulea grup ca mărime.

Am făcut campanie pentru protejarea mediului şi a biodiversităţii, dar şi pentru o Europă socială în care drepturile civile sunt respectate în toată Uniunea, inculusiv în ţări ca Ungaria, susține Ska Keller, candidat din partea Verzilor.

Naţionaliştii de dreapta au câştigat în Franţa, Italia, Ungaria şi Belgia

Ungurii sunt însă multumiți de prestația premierului Victor Orban, al cărui partid FIDESZ a câștigat alegerile cu 52% din voturi.

Naționalismul de extremă dreapta a avut câștig de cauză și în Franța, Italia și Belgia.

Partidul Brexit victorios în Marea Britanie, conservatorii doar pe locul 5

Britanicii, impulsionați la urne de eșecul Brexitului, au înregistrat a doua cea mai mare prezență din istorie. Partidul Brexit, fondat acum 6 săptămâni, a obținut cele mai multe voturi, în timp ce conservatorii aflați la guvernare au fost umiliți: doar locul 5, cu 3 locuri de europarlamentari.

A fost dorinţa alegătorilor şi fie conservatorii, fie laburiştii trebuie acum să livreze Brexitul sau vor fi înlocuiţi. Este simplu, potrivit lui Nigel Farage, liderul partidului Brexit.

Rezultatele de ieri sunt istorice. Pentru prima oară în ultimii 40 de ani, socialiștii și conservatorii nu vor mai avea majoritatea și va apărea o nouă balanță a puterii în viitorul Parlament European.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite