Popescu: Sper ca în iulie și august să se poată face turism pe litoralul din România; gândim un pachet de ajutor pentru industria turismului

Industria turismului va beneficia de un pachet de ajutor cu o componentă îndreptată spre reducerea costurilor cu energia electrică a hotelurilor şi restaurantelor şi o componentă care vizează capitalul de lucru, respectiv granturi pentru finanţarea cheltuielilor ce vor trebui făcute pentru aranjarea spaţiilor în vederea primirii turiştilor, a declarat, vineri, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

01 Mai 2020, 16:14 (actualizat 01 Mai 2020, 16:22) Știrile TVR |
Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri

Totodată, el a estimat că abia în lunile iulie şi august se va putea face turism pe litoral, dar şi în general în România, iar după ce restricţiile de circulaţie în interiorul localităţilor vor fi ridicate, pe 15 mai, în următoarele două săptămâni se va face o evaluare a situaţiei sanitare şi se vor lua următoarele decizii privind turismul.

"Întreaga industrie de turism a fost lovită de criza Covid-19 într-o proporţie de 98-99%. Industria turismului este o industrie foarte sensibilă şi în special hotelierii, ca să poată să funcţioneze, ca să poată să le meargă business-ul, trebuie să aibă turişti. Măsurile se vor relaxa din 15 mai. Probabil că nu se va pune problema să înceapă turismul din 15 mai. Dar, indiferent dacă Guvernul va da mai devreme sau mai târziu drumul la circulaţie, turistul va pleca de acasă şi se va duce să beneficieze de servicii turistice doar dacă se va simţi în siguranţă.  Suntem în permanentă discuţie cu Ministerul Sănătăţii şi cu Ministerul de Interne tocmai pentru a pune la punct un set de reguli ca să facem oamenii să se simtă în siguranţă atunci când pleacă pentru o locaţie pentru a se destinde, când se duc într-un restaurant, când se duc într-un hotel. Hotelurile nu sunt închise din punct de vedere oficial, dar, neexistând trafic, ele stau degeaba deschise", a afirmat Popescu.

Ministrul Economiei a dat asigurări că lucrează la un program de sprijin pentru hotelieri, dar şi pentru proprietarii de restaurante în vederea reducerii unor cheltuieli. "O să facem un pachet de finanţare în aşa fel încât să-i ajutăm, să nu fie pe cheltuiala lor aceste costuri. Tot un grant care să fie dedicat pentru industria ospitalităţii", a explicat el, la Digi 24.

Virgil Popescu a precizat că vor trebui gândite o serie de proceduri care vor trebui respectate în vederea distanţării sociale.

Şeful de la Economie a precizat că din acel pachet de un miliard de euro destinat IMM-urilor o parte va fi alocată industriei turismului.

În ceea ce priveşte instalarea acelei capacităţi de producere a energiei electrice, Virgil Popescu a menţionat că va trebui depus un proiect, dar a dat asigurări că nu vor fi necesare aprobări speciale, ci totul se va produce rapid.

"Instalarea acestei capacităţi de energie electrică de 27 de kw este în lege vizavi de un consumator care poate să o producă fără să necesite aprobări speciale, deci să fie ceva foarte flexibil şi să se poată instala foarte rapid. Va necesita un ghid, o aplicaţie, un proiect care trebuie depus de hotelieri şi o aprobare foarte rapidă, în mod special pentru hoteluri, şi mă aştept ca principalii beneficiari, cei mai rapizi, să fie hotelurile de pe litoral. Îmi doresc să beneficieze anul acesta. Noi lucrăm la ghid în momentul de faţă. Am vorbit cu ANRE să facă şi procedurile generale (...) şi probabil într-o săptămână - două să avem şi procedurile aprobate de Autoritatea de Reglementare în Energie. Noi suntem pregătiţi", a dat el asigurări.

Întrebat când ar putea oamenii să meargă la mare, ministrul a spus că speră ca în lunile iulie şi august să se poată face turism de litoral în România.

"Suntem în contact permanent cu Ministerul Sănătăţii tocmai pentru a evalua şi să ne putem da seama cam când s-ar putea redeschide turismul. Eu sunt optimist de felul meu şi sper ca în iulie şi august să se poată face turism de litoral în România, pentru că sunt cele mai bune luni, şi turism în general în România. Deci, în momentul când se va deschide sezonul turistic din punct de vedere sanitar vom avea disponibile şi aceste măsuri care să poată fi implementate", a răspuns Popescu.

El a explicat că în acest sens după 15 mai, în următoarele două săptămâni se va face o analiză a situaţiei sanitare şi în funcţie de aceasta se va lua o decizie de pornire a industriei turismului.

"În 15 mai relaxăm o parte din măsuri. După două săptămâni, în această perioadă de evaluare în care putem vedea dacă aceste relaxări au avut un efect pozitiv sau din contră, avem o primă evaluare, adică exact la 1 iunie. La 1 iunie vom şti dacă măsurile pe care le-am luat au avut un efect pozitiv şi din punct de vedere al sănătăţii, adică nu s-a înrăutăţit situaţia din punct de vedere sanitar. Cred că până la 1 iunie este uşor prematur să spunem. Dacă relaxăm cum terminăm starea de urgenţă, în 15 mai, dăm drumul la circulaţia în interiorul localităţilor şi vedem că nu se întâmplă nimic, atunci evident că de la 1 iunie, normal şi de la sine, va veni circulaţia în afara localităţilor", a subliniat acesta.

 

 

sursa/agerpres.ro

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 37°C
IASI 31°C 29°C
CLUJ 29°C 25°C
CONSTANTA 31°C 30°C
CRAIOVA 34°C 31°C
BRASOV 28°C 27°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI