Virgil Popescu: Nu avem probleme nici cu carburanții, nici cu gazele, nici cu energia electrică. Vom trece cu bine peste această iarnă

Embargoul asupra ţiţeiului rusesc nu va afecta România, în condiţiile în care companiile petroliere din ţara noastră au găsit resurse alternative şi nu mai aduc petrol din Federaţia Rusă, a declarat luni ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-o conferinţă de presă.

05 Decembrie 2022, 13:50 (actualizat 05 Decembrie 2022, 15:57) Știrile TVR |

Ministrul Energiei,  Virgil Popescu, a declarat luni, într-o conferință de presă că România este pregătită pentru embargoul privind țițeiul rusesc, care intră azi în vigoare și nu are probleme nici cu petrolul, nicu cu carburanții, nici cu gazele, nici cu energia electrică în această iarnă.

Începând de azi nu mai se importă țiței rusesc în toate statele membre, începând de de astăzi în statele G7, în Australia, acolo unde mai este permis prin conducta Drujba, tițeiul rusesc nu va putea fi vândut decât cu un preț maxim de 60 de dolari. În România, toate rafinariile nu vor mai procesa țiței rusesc, s-au stabilit deja surse alternative de petrol. În România anumite rafinării deja nu mai importă țiței rusesc. România a devebit independentă de țițeiul rusesc, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu.

România este pregatită, nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu petrol și cu produse petroliere. Carburanții în România sunt în stoc suficient, nu avem probleme cu aprovizionarea, de altfel, și decizia pe care Guvernul a luat-o împreună cu companiile de plafonare a prețului cu 50 de bani, s-a dovedit a avea efect, prețul în România este la un preț suportabil, a subliniat ministrul Energiei.

Stocurile de gaze sunt peste 2,8 milione  de metri cubi, le monitorizăm permanent, România devine încet, încet un hub de gaze regional, prin România se duc gaze în R. Moldova, în Ucraina și în Ungaria, nu avem probleme cu aprovicioarea cu gaze. România își urmează parcursul european, de producător de gaze, de viitor exportator, va asigura securitatea energetică a României, cât și a regiunii (...) Nu avem probleme nici cu petrolul, nici cu carburanți, nici cu gazele, nici cu energia electrică, a arătat Virgil Popescu.

El a mai spus că România susţine în continuare plafonarea preţului tuturor gazelor importate în UE.

"Pe 13 decembrie vom avea consiliu extraordinar pe energie, unde se va discuta de plafonarea preţului gazelor la import în toată Europa, indiferent de provenienţă. România este în grupul statelor care doresc această plafonare. Am spus că propunerea Comisiei Europene privind un plafon de 275 de euro este o invitaţie la creşterea preţului, nu suntem de acord şi se lucrează intens. Trebuie să ţinem cont de toate bursele din lume şi nu putem avea la nivel european preţuri mult mai mari decât la celelalte burse", a precizat ministrul.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 2°C 2°C
CLUJ 3°C 2°C
CONSTANTA 9°C 4°C
CRAIOVA 2°C 2°C
BRASOV 2°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI