Pompierii români continuă misiunea de stingere a incendiului din sud-vestul Franţei

Cei 77 de pompieri români care au plecat în Franța să ajute la stingerea incendiilor de vegetație muncesc deja de două zile. Au luptat ore întregi cu flăcările violente din regiunea Bordeaux, la temperaturi insuportabile, peste 40 de grade. Fiecare zi e o luptă contra-cronometru, iar alături de pompierii francezi și români acționează și germani, austrieci și polonezi.

13 August 2022, 14:51 (actualizat 14 August 2022, 04:35) Știrile TVR |

Cele peste 20 de mii de hectare cuprinse de foc în regiunea Bordeaux au fost împărțite de pompierii francezi în cinci sectoare diferite că să poată controla mai bine flăcările uriașe. Vineri, cei 77 de pompieri români au ieșit în prima misiune. E atât de cald încât au simțit că aerul fierbe.

Cu autospeciale de stingere și o cisternă de 12 litri, 36 de salvatori români au continuat sâmbătă lupta cu flăcările în sud-vestul Franței alături de pompieri din Austria, Germania, Polonia și de cei 1 500 de francezi.

Zonele mistuite de foc sunt permanent supravegheate din elicoptere, care țin legătură cu cei de la sol și îi anunță cum se extind focarele. E o lupta contracronometru.

Prin Mecanismul European de Protecţie Civilă guvernul francez a cerut ajutor internațional pentru a opri incendiile din sud vestul țării. România a trimis 77 de pompieri salvatori și 17 mijloace tehnice. În premieră autospecialele și cisternă au fost transportate cu aeronave militare.

---------------------------------------------------

Pentru gestionarea în cele mai bune condiţii a intervenţiei, pompierii români intervin cu autospeciale de stingere şi o cisternă de 12.000 de litri care asigură autonomie sporită misiunilor de stingere.

Misiunile executate de personalul modulului RO-GFFF-V constau în limitarea propagării incendiului la clădirile de locuit, menţinerea unei linii de protecţie între frontul incendiului şi zona neafectată, precum şi lichidarea focarelor ascunse.

IGSU precizează că pompierii intervin în condiţii extreme. Temperatura ridicată, umiditatea scăzută (sub 10%) şi vântul care suflă cu putere îngreunează intervenţia din teren a salvatorilor.

Misiunea de sprijin pe care România o oferă autorităţilor franceze aflate în lupta cu incendiile de vegetaţie s-a realizat prin deplasarea unui modul specializat de intervenţie format din 77 de pompieri salvatori, cu mijloace de intervenţie specifice.

Ajutorul se acordă în baza solicitării de asistenţă internaţională formulată de guvernul Republicii Franceze prin Mecanismul European de Protecţie Civilă.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 15°C 13°C
CONSTANTA 20°C 18°C
CRAIOVA 20°C 18°C
BRASOV 14°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI