Pompierii și medicii SMURD români continuă să salveze vieți în Turcia. Dr. Marian Drăghici: Localnicii s-au mai resemnat, își doresc foarte mult și să recupereze trupurile neînsuflețite ale rudelor lor

Echipele de căutare şi salvare din România continuă să salveze vieţi şi la aproape o săptămână de la marele cutremur. Pompierii şi medicii SMURD au reuşit să scoată în această dimineaţă, de sub tone de beton, un bărbat de 35 de ani. Omul era în viaţă, a fost tratat de medicii români şi dus la un spital din zonă.

12 Februarie 2023, 19:44 (actualizat 12 Februarie 2023, 21:17) Știrile TVR |

Salvatorii români au lucrat aproape 12 ore pentru scoaterea de sub dărâmături a bărbatului. Acesta era prins sub grinda de beton a unei clădiri de șase etaje care s-a prăbușit. Pentru a ajunge la el, salvatorii români au fost nevoiți să scoată un alt bărbat, de 72 de ani, care murise. Tânărul salvat a fost stabilizat și trimis la spital.

Cei de la SMURD spun că la șase zile de la cutremur, misiunile de căutare-salvare nu mai sunt așa de dese, însă e în continuare nevoie de ajutorul lor.

Dr. Ionuț Olaru, SMURD București: În primele 72 de ore, misiunile erau primite de la persoane, de la salvatorii turci. Veneau în permanență locuri unde să căutăm, locuri unde ei au avut semne de viață. Și se lucra 24 de ore din 24.

Dr. Marian Alexandru Drăghici, SMURD București: Deja începe să se simtă o presiune. Localnicii încep să se împace cu ideea că nu le vom mai găsi rudele în viață, dar își doresc foarte mult să recupereze trupurile neînsuflețite. Din fericire, până acum, nu am întâmpinat nicio problemă de securitate.

În timpul misiunilor, salvatorii români sunt în permanență însoțiți de polițiști turci. Echipa formată din români lucrează cu un translator, însă de multe ori fiecare se descurcă aşa cum poate.

Ana Manoliu, asistent, SMURD București: Ne ajutăm de Google Translate și am reușit totuși să comunicăm, atât cu localnicii, cât și cu autoritățile, cât s-a putut de bine.

În zonele afectate de cutremur sunt în continuare sute de mii de oameni care au nevoie de ajutor. În Gaziantep, cei care au scăpat sunt acum nevoiți să doarmă în mașini sau în taberele organizate de autorități. Mirela Cristina Gultekin, o româncă profesor la universitatea din oraș, doarme de aproape o săptămână cu familia în mașină, în parcarea spitalului la care lucrează soțul ei.

Mirela Cristina Gultekin: Nu este căldură în tot orașul, pentru că aparent țeava de gaz a fost spartă, a trecut o săptămână și nu este căldură în oraș. Cred că va trece foarte mult timp până când oamenii vor reveni la o viață normală și asta se va întâmpla după ce vor fi siguri că clădirile unde stau pot fi locuite și nu mai există niciun fel de pericol.

Femeia susține că toate hotelurile din zonă găzduiesc fără bani oamenii care au nevoie de adăpost. De asemenea, cei care vor să meargă la rude în alte localități pot beneficia de zborurile speciale ale companiei aviatice naționale.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 31°C
IASI 30°C 31°C
CLUJ 24°C 23°C
CONSTANTA 24°C 24°C
CRAIOVA 28°C 27°C
BRASOV 26°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI