Pompele pentru sâni și invazia rusă. Detaliile bizare observate de UE în privința exporturilor europene către vecinii Rusiei

Pompă electrică pentru sân
Pompă electrică pentru sân
31 octombrie 2022, 12:21

O creștere bruscă și surprinzătoare a exporturilor europene de mașini de spălat, frigidere și chiar pompe de sân electrice către vecinii Rusiei stârnește îngrijorarea oficialilor că boom-ul comercial ar putea ajuta mașinăria de război a lui Vladimir Putin.

Armenia a importat mai multe mașini de spălat din Uniunea Europeană în primele opt luni ale anului decât în ultimii doi ani la un loc, potrivit datelor compilate de Bloomberg din baza de date Eurostat. Kazahstanul a importat frigidere europene în valoare de 21,4 milioane de dolari până în august, mai mult de trei ori față de aceeași perioadă a anului trecut.

Între timp, datele guvernului kazah arată o creștere a numărului de frigidere, mașini de spălat și pompe de sân electrice care sunt livrate în Rusia.

Unele schimburi comerciale prin statele eurasiatice pot fi afaceri oportuniste care compensează deficitele de importuri din alte părți sau au ca destinație companiile rusești, care sparg aparatele și folosesc componentele și semiconductorii în producția civilă.

Oficialii europeni sunt îngrijorați de faptul că cel puțin unele dintre bunuri și componentele lor ar putea fi folosite în scop militar și urmăresc îndeaproape creșterea exporturilor către țările de la periferia Rusiei.

Aceștia au afirmat deja public că au văzut piese de la frigidere și mașini de spălat rufe apărând în echipamentele militare rusești, cum ar fi tancurile.

Datele comerciale arată, de exemplu, că exporturile UE de pompe electrice de sân către Armenia aproape s-au triplat în prima jumătate a anului 2022 față de anul precedent, în ciuda unei scăderi de 4,3% a natalității armene. De asemenea, cererea Kazahstanului de pompe de sân a crescut cu 633% în prima jumătate a anului 2022, deși natalitatea națională a scăzut cu 8,4% în aceeași perioadă.

De la declanșarea invaziei, autoritățile de la Moscova au încetat să mai publice cifre comerciale. Totuși, cererea Rusiei de pompe electrice de sân din Kazahstan s-a dublat în primele opt luni ale anului față de întreaga perioadă a lui 2021, potrivit datelor guvernului din Kazahstan. De asemenea, țara a livrat în Rusia mașini de spălat în valoare de 7,5 milioane de dolari până acum, în 2022 – față de aproape zero în ultimii doi ani. Exporturile sale de frigidere către Rusia au crescut de zece ori față de anul precedent.

„Chiar și sistemele de arme rusești extrem de sofisticate sunt adesea construite cu componente microelectronice uzuale care se găsesc într-o serie de bunuri comerciale”, a declarat James Byrne, directorul Open Source Intelligence and Analysis Research la Royal United Services Institute, un think tank din Marea Britanie. . „Este posibil ca complexul industrial militar al Rusiei să importe bunuri comerciale de pe raft pentru a le canibaliza pentru piese.”

Evaluarea destinației finale și a utilizării bunurilor de uz casnic este complicată. Armenia, Kazahstanul și Rusia sunt toate în Uniunea Economică Eurasiatică, ceea ce înseamnă că nu există granițe vamale între ele. Este posibil ca firmele europene să nu dorească să livreze direct în Rusia, chiar dacă produsele lor nu sunt sancționate, având în vedere impresia pe care ar putea-o lăsa dacă ar fi descoperite că se află în afaceri cu Moscova acum. De asemenea, s-ar putea să nu știe că mărfurile lor sunt trimise în Rusia.

Oficialii europeni spun că direcționarea comerțului cu aparate electrocasnice este dificilă, deoarece aceste articole și componentele acestora sub prag nu sunt adesea sancționate. Asta chiar dacă UE a introdus recent noi puteri care îi permit să sancționeze entitățile din afara blocului dacă acestea ajută companiile europene să evite măsurile sale restrictive.

Kazahstanul a promis că nu va ajuta Rusia să eludeze sancțiunile și nu există nicio dovadă că guvernul ajută Moscova să facă acest lucru. Oficialii din Armenia și Kazahstan nu au răspuns încă solicitărilor de comentarii.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat luna trecută că armata rusă folosește cipuri de la mașini de spălat vase și frigidere în hardware-ul său militar, deoarece rămâne fără semiconductori. Administrația Biden a făcut o afirmație similară la începutul acestui an, invocând rapoarte despre piese care au fost găsite în tancurile rusești capturate în Ucraina.

Nu este clar ce componente ar putea fi recuperate din bunurile de uz casnic, deși, în general, toate conțin microcipuri. Și fără soluții pentru părți străine, Rusia și-ar putea găsi diminuată capacitatea de a verifica avansurile militare ucrainene pe teren, modelând astfel cursul și rezultatul războiului.

Purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Miriam Garcia Ferrer, a declarat că blocul urmărește fluxurile comerciale pentru a identifica unde ar putea fi evitate sancțiunile împotriva Rusiei. Comisia monitorizează, de asemenea, „articolele folosite de armata rusă în Ucraina pe baza analizei criminalistice a resturilor din rămășițele de arme rusești distruse”, a spus ea.

Ea a adăugat că componentele minime de la mașini de spălat sau frigidere sunt disponibile comercial în multe țări și regiuni și, acolo unde UE poate identifica articolele care sunt folosite în armele rusești, ia în considerare extinderea restricțiilor comerciale la acestea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite