Pompele funebre, cele mai profitabile afaceri în pandemie. Serviciile de curierat și laboratoarele de analize medicale au profituri tot mai mari

16 noiembrie 2021, 20:50

Profitul business-ului de pompe funebre a crescut cu mai mult de o treime în pandemie, de la 54,7 de milioane de lei în 2019, la 86,8 milioane de lei în 2020.

În 2021, analiza Frames estimează un profit de 100 de milioane de lei, de peste 30 de ori mai mare decât în urmă cu 10 ani.

Adrian Negrescu, autorul analizei: Au venit cu un serviciu esențial într-o perioadă în care, din păcate, au murit din ce în ce mai mulți oameni. Suntem pe primul loc în Europa la numărul de decese cauzate de Covid.

Firmele de pompe funebre și-au crescut profitul și prin tarife mai mari: o înmormântare a ajuns să coste între 6.000 lei și peste 10.000 lei. La care se adaugă taxele pentru locul de veci.

Reprezentanții firmelor de pompe funebre susțin că au crescut prețul serviciilor pe fondul scumpirilor generale, dar și pentru că angajații cer salarii mai mari.

Alexandru Ruș, purtător de cuvânt, Federația Funerară Română: De când a început pandemia, mulți angajați au refuzat să lucreze cazurile confirmate Covid, deoarece omul se ferește, are familie acasă. Nu mai intrăm prea mult în detalii. Atunci personalul care a rămas și cu care lucrăm automat a mărit pretențiile pe parte financiară.

În pandemie au crescut exponențial și serviciile de curierat sau laboratoarele de analize medicale. Acestea din urmă au înregistrat în 2020 un profit de peste 500 de milioane de lei, aproape dublu față de cel din 2018. Spre comparație, în 2010, profitul acestor companii era de numai 50,5 milioane de lei.

Adrian Bența, analist economic: Da, ne place sau nu, în această perioadă de pandemie, în această perioadă de criză, unele sectoare de activitate s-au dezvoltat. Au creșteri de cifre de afaceri și bineînțeles că în urma creșterii acestor cifre de afaceri câștigă și salariații, câștigă și bugetul statului prin taxe și impozite.

Tot mai multe studii estimează că pandemia va schimba modul în care se vor face afacerile în viitor. Apar noi nișe de dezvoltare, dar se modifică și modul în care se va lucra.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite