Pomicultorii anunță producții bune în acest an, sunt îngrijorați de costurile mari care implică culesul și se plâng de fructele din import, care sunt mult mai ieftine

25 august 2023, 17:27

Într-una dintre cele mai mari ferme pomicole din Bistrița-Năsăud este în toi recoltarea merelor. În curând vor fi culese și prunele.

Munca se face în mare parte cu muncitori sezonieri. Plata lor este unul dintre costurile incluse în prețul fructelor.

Florin și Adrian sunt din Reghin și merg în Bistrița Năsăud de peste 4 ani să culeagă fructe. În două săptămâni pot câștiga și 4 mii de lei fiecare.

În ferma de la Ciceu – Mihăiești se pregătește acum un transport de mere pentru un supermarket din București. 3 lei pe kilogram, cu atât vând cei de la fermă. Muncesc cot la cot și sezonierii, și angajații permanenți.

Pentru plata lucrătorilor sezonieri, fermierul dă la stat încă 50%. Pentru angajații permanenți, fiscalitatea este scăzută datorită facilităților pe care Guvernul vrea să le elimine.

Și nu sunt singurele probleme. Ferma din Ciceu Mihăiești are meri, pruni și cireși pe zeci de hectare, iar seceta din ultimele săptămâni a afectat o parte din recoltă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite