Poluarea oceanelor. În anul 2050, în apele oceanului planetar vor fi mai multe plastice decât peşte, avertizează specialiştii

8 iunie 2018, 15:35

Plasticele sunt o ameninţare serioasă pentru oceane deoarece se degradează foarte lent şi poluează apele o lungă perioadă de timp. În plus, poluarea cu plastice are un impact dovedit asupra sănătăţii animalelor marine deoarece acestea, inclusiv zooplanctonul, le confundă cu hrana. Cercetătorii se tem că există şi un impact asupra sănătăţii omului.

 

Oceanele reglează clima şi ne dau oxigen, hrană şi medicamente, sunt casă a miriade de vieţuitoare, sursă de viaţă pentru multe milioane de oameni, sunt cale de transport, sursă de energie, loc de muncă sau de vacanţă. Ascund şi dezvăluie mistere, sunt cercetate, explorate, poluate, curăţate, cântate, admirate. Sunt esenţiale pentru viaţa noastră şi este imperativ să avem oceane sănătoase.

Dar, cât de sănătoase mai sunt oceanele

Anual, peste 10 milioane de tone de plastic ajung în mări și oceane. Cea mai mare problemă este în Asia de sud-est, acolo unde primii patru mari poluatori, China, Indonezia, Tailanda și Vietnam, sunt responsabili pentru aproape jumătate din deșeurile de plastic.

Nu doar oamenii sunt afectați de poluare – plasticul ucide în jur de 100 de mii de vietăți marine pe an. Deși biodegradabile, aceste gunoaie au o rată de descompunere foarte mare – între 50 și 600 de ani, în funcție de material.

De exemplu, în 2015, analizând mostre luate din peştii şi fructele de mare vândute pentru consumul uman pe pieţele din California şi Indonezia cercetătorii au găsit plastice şi fibre textile la un sfert dintre animale.

Afectarea vieţii marine este severă, plasticul se găseşte în stomacul balenelor şi al peştilor, ţestoasele sunt sufocate de pungile de plastic pe care le confundă cu meduzele sau se îneacă încurcându-se în plase, focile se îneacă cu inelele de plastic folosite la ambalarea dozelor de băuturi, iar în mijlocul Pacificului, puii albatroşilor mor în urma supra consumului de capace sau jucării de plasti. Convenţia asupra Diversităţii Biologice numără 663 de specii afectate de poluarea cu plastice a oceanelor.

 

Peştii din oceane au început să prefere particulele microplastice, în locul planctonului, titrează publicaţia britanică The Telegraph. Conform unor studii publicate în revista Science şi preluate de Telegraph, pentru prima dată oamenii de ştiinţă au demonstrat cum plasticul afectează peştii în toate fazele de dezvoltare.  Experimentele au arătat că particulele microplastice, provenite din tot felul de plastice care ajung în oceane şi sunt în concentraţie mai mare în apele puţin adânci de lângă coaste, afectează dezvoltarea peştilor încă din stadiul larvar. Sunt cu 15% mai puţini, mai puţin apţi să scape de prădători, ceea ce duce la reducerea şanselor de supravieţuire, şi, în plus, sunt semnificativ mai mici.

Poluarea oceanelor şi a mărilor cu deşeuri riscă să se intensifice în următoarele decenii, avertizeaza specialiştii.

Potrivit Fundaţiei Ellen MacArthur, specializată în tranziţia spre o economie circulară, axata pe energii regenerabile, exista riscul ca, în anul 2050, în apele oceanului planetar să fie mai multe materiale plastice decât peşte, situaţie care ar afecta grav viaţa submarină.

Conform unui studiu elaborat de aceasta organizaţie, şi citat de site-ul italian Le Scienze Web News, în doar câţiva ani, în apele oceanelor şi mărilor se va acumula o cantitate de 8 milioane de tone de plastic. Cercetătorii, care au prezentat concluziile la Forumul Economic Mondial de la Davos, au explicat ca la fiecare 60 de secunde în mari ajunge o cantitate de mase plastice echivalenta cu încarcatura unui camion de gabarit mare.

În anul 2014, în oceanul planetar erau deja peste 269.000 de tone de mase plastice. „Peste 30 de ani, vom naviga printre deşeuri plastice”, avertizează Julia Reisser, coordonatorul studiului, citată de site-ul BarItaliaNews.it.

Avertismentul ONU

Planeta este în pragul unei catastrofe din cauza deseurilor de plastic. Este avertismentul lansat de ONU, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului. Milioane de tone de plastic ajung anual în apele mărilor și oceanelor, unde ucid viețuitoarele și distrug ecosistemul.

50 de țări au răspuns la apelul ONU și promit măsuri cum sunt interzicerea sau taxarea pungilor de plastic sau intensificarea eforturilor de reciclare.

La această oră, mai puțin de 10% din plasticul produs este reciclat. După 100 de ani de la introducerea sa în consum, acest material este preferat de tot mai multă lume și se estimează că producția va exploda în următorul deceniu și datorită creșterilor demografice: se estimează că în 2025 se vor produce 500 de milioane de tone de plastic anual.

Oceanul Planetar

Cuvântul ocean provine de la figura din antichitatea clasică Oceanus, fiul cel mare al lui Titan din mitologia greacă şi personificarea divină a mării, care se credea a fi un enorm râu care înconjoară lumea.

Oceanele Arctic, Antarctic, Atlantic, Indian şi Pacific acoperă 71% din suprafaţa planetei şi formează un corp comun de apă sărată, denumit şi Oceanul Planetar.

Cu un volum de 1.35 miliarde de kilometri cubi, reprezintă 97% din apa Pământului.

Adâncimea medie a oceanelor este de 3700 de metri, cu cel mai adânc punct la 10.971 metri, plus sau minus 11 metri, în Groapa Marianelor din Pacific, la nord de Insulele Mariane.

 

Oceanele oferă 99% din spaţiul de locuit de pe Terra şi conţin peste 230 de mii de specii identificate de vieţuitoare, dar numărul real se estimează a fi de 2 milioane.

Viaţa din oceane a evoluat cu 3 miliarde de ani înaintea celei terestre.

Peste trei miliarde de oameni depind de biodiversitatea marină şi a coastelor.

La nivel global, valoarea de piaţă a resurselor şi industriilor marine şi costiere este estimată la 3.000 de miliarde de dolari pe an sau aproximativ 5 la sută din PIB-ul mondial.

Sunt cea mai mare sursă de proteine şi absorb 30% din bioxidul de carbon produs de oameni.

40% din oceanele lumii sunt puternic afectate de activităţile umane, inclusiv prin poluare, pescuitul necontrolat şi pierderea habitatelor costiere.

Mai puţin de 5% din oceanul planetar a fost explorat până acum.

Originea oceanelor de pe Pământ rămâne necunoscută.

 

surse

worldoceansday.org

huffingtonpost.com

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite