Poluarea fonică produsă de activitățile umane afectează abilităţile cognitive ale păsărilor

Zgomotul provocat de traficul rutier afectează abilităţile cognitive ale păsărilor cântătoare şi ar putea ameninţa capacitatea lor de adaptare la mediul înconjurător, arată studiu american publicat miercuri, citat de AFP şi BBC.

03 Februarie 2021, 18:06 (actualizat 03 Februarie 2021, 18:25) |
Cinteză zebrată australiană

Zgomotul antropogen - generat de activităţile umane - ar afecta în special păsările cântătoare, cu creiere foarte dezvoltate şi ale căror capacităţi cognitive sunt esenţiale pentru orientare.

O echipă de cercetători de la Pacific University din Oregon, Statele Unite, a folosit mai multe exemplare de cinteză australiană zebrată (Taeniopygia guttata) într-o serie de teste în cadrul cărora a fost reprodus zgomotul produs de traficul rutier.

Originare din Australia, aceste mici păsări cântătoare cu cioc roşu sunt utilizate pe scară largă în studii din cauza uimitoarelor lor abilităţi cognitive.

Păsările (masculi şi femele) au fost supuse la diferite încercări, cum ar fi identificarea drumului corect pentru a ajunge la hrană sau ridicarea unui ''capac'' de hârtie, asemănător unei frunze, pentru a găsi o recompensă ascunsă.

De asemenea, cercetătorii au efectuat teste de ''socializare'', în cursul cărora păsările au învăţat observând alte exemplare care trăgeau de un şnur pentru a obţine recompensa.

În cadrul grupului de control, care nu a fost expus la zgomot, ''am măsurat viteza cu care păsările au reuşit să dobândească noi abilităţi, să înveţe să asocieze diferite culori cu recompensele sau să îşi amintească diferite locaţii...'', a declarat Christopher Templeton, unul dintre autorii studiului.

Prin comparaţie, în cazul exemplarelor expuse la zgomot, capacitatea de învăţare a fost ''redusă dramatic'', a precizat biologul.

Aceste păsări au avut nevoie de o perioadă de timp aproape dublă pentru a rezolva o problemă (18 tentative de a-şi aminti locaţia unei recompense ascunse, comparativ cu nouă pentru exemplarele care nu au fost supuse la zgomot).

''Acesta este, după cunoştinţele noastre, primul studiu care examinează impactul zgomotului produs de trafic asupra abilităţilor cognitive ale animalelor'', a comentat cercetătorul.

Acest efect se adaugă lungii liste de consecinţe deja cunoscute ale poluării fonice asupra vieţuitoarelor sălbatice, cum ar fi perturbarea capacităţilor de comunicare şi de evitare a prădătorilor sau determinarea nevoii de schimbare a habitatului.

''Numeroase păsări cântătoare îşi folosesc creierul pentru a rezolva diferite probleme şi pentru a învăţa din lumea din jur. Afectarea capacităţilor lor cognitive ar putea, prin urmare, să aibă un impact semnificativ asupra adaptării lor la mediul înconjurător'', în condiţiile în care traficul rutier se intensifică, a menţionat Christopher Templeton.

''Cred că rezultatele pot fi aplicabile şi altor specii'', a declarat cercetătorul, citat de BBC.

(sursa: Agerpres)

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SCI-TECH
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 21°C
IASI 18°C 20°C
CLUJ 18°C 20°C
CONSTANTA 14°C 13°C
CRAIOVA 19°C 19°C
BRASOV 18°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI