Poluare record în București! Parametrii normali privind calitatea aerului au fost depășiți și cu 600%!

6 ianuarie 2020, 12:03

Sâmbătă, 4 ianuarie, la ora 22.00, reţeaua independentă de monitorizare a calităţii aerului din Bucureşti airly.eu a înregistrat valori uriaşe de poluare în Capitală. Practic, au fost măsurate depăşiri record, de până la 667%, respectiv 478% la două categorii de pulberi periculoase, cunoscute drept PM 10 şi PM 2,5. Măsurătorile au fost făcute în două zone aglomerate, pe bulevardul Barbu Văcărescu, dar şi la staţia de pe şoseaua Bucureşti-Târgovişte.

Ministrul Mediului nu recunoaşte metoda de măsurare folosită de staţia independentă, dar admite că aerul din Capitală devine de la an la an tot mai greu de respirat.

Costel Alexe, ministrul Mediului: „Este cu totul altă metodă decât cea care este folosită la nivel european de către toate statele membre ale Uniunii Europene, dar vreau să subliniez din capul locului că aceste depăşiri alarmante există, sunt din ce în ce mai mari de la an la an şi evident că trebuie să înţeleagă toate administraţiile publice din România că trebuie să îşi implementeze planurile de măsuri privind îmbunătăţirea calităţii aerului„.

Pe lângă măsuratorile independente, reţeaua oficială a staţiilor de măsurare a calităţii aerului a înregistrat şi ea depăşiri de până la 400%! Aceste valori sunt dovada ca Bucureştiul este un oraș sufocat.

Dorina Mocanu, director general Controlul Poluării, Ministerul Mediului: „Orice valoare care depăşeşte valoarea 50 este considerată depăşire. Că este mare, că este mică, că este 50,1, că este 100 este o valoare depăşită. ŞI asta înseamnă că în momentul în care am acest nr mare de depăşiri şi noi n-am ascuns niciun moment, există depăşiri la nivelul municipiului Bucureşti, trebuie să luăm măsuri ca să reducem valorile„.

Un management al traficului şi un control mai riguros al santierelor sunt două dintre măsurile care ar limita efectele devastatoare ale poluării în oraşe, spun specialiştii.

Ministrul Mediului anunţă controale săptămânale şi amenzi pentru primarii care nu vor lua măsuri pentru reducerea poluării.

Primarul Capitalei precizează într-un comunicat de presă că în ultimii ani a luat mai multe măsuri pentru combaterea poluării, cum sunt transportul alternativ, eco-voucherele, semaforizarea inteligentă, introducerea a sute de mijloace noi de transport în comun sau vinieta Oxygen.

Edilii de la Iaşi, Bucureşti şi Braşov, cele mai poluate oraşe ale României, vor fi chemaţi la discuţii la minister în perioada următoare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă