Poluare pe Dunăre, în aval de barajul de la Porțile de Fier. Au fost probleme în alimentarea cu apă potabilă a orașului Drobeta-Turnu Severin, dar autoritățile spun că acum nu mai sunt

Dunărea a fost poluată în aval de Barajul de la Porțile de Fier 1. O substanţă necunoscută a fost observată la suprafaţa apei. Autorităţile de mediu au luat măsuri pentru a o neutraliza. În paralel se fac cercetări pentru a stabili sursa poluării. Este posibil ca substanța să provină de la hidrocentrală. După ce furnizarea apei a fost oprită temporar în Drobeta Turnu Severin, primarul spune că acum nu mai sunt probleme.

07 Decembrie 2022, 12:09 (actualizat 07 Decembrie 2022, 20:53) Știrile TVR |

Poluarea a fost observată marți după amiază de către polițiștii de frontieră, în zona Porțile de Fier 1.

Inspector principal Corina Moraru, purtătorul de cuvânt al SPTF Mehedinți: În urma verificărilor, s-a constatat că pata de petrol se întinde pe o suprafață de aproximativ 6 kilometri în aval de Porțile de Fier 1.

Alin Iusuf, prefectul județului Mehedinți: Nu știm proveniența acestui produs și nici compoziția chimică. S-au prelevat probe și vor fi analizate la un laborator.

Echipele de intervenție au fost pe teren toată noaptea. La lumina zilei, poluarea pare să fi scăzut. Au mai rămas doar mici pete pe luciul apei, care urmează să fie curățate.

Cătălin Tutilescu, comisarul șef al Gărzii de Mediu Mehedinți: Am monitorizat situația, în această dimineață am fost la fața locului, într-adevăr nu ne mai confruntăm cu problema gravă de aseară. Încercăm să găsim cât mai repede cauza producerii acestei probleme.

După descoperirea poluării, pentru câteva ore, alimentarea cu apă în Drobeta Turnu Severin a fost oprită, pentru că există riscul ca instalațiile din stația de captare să fie afectate. Autoritățile dau asigurări că în acest moment nu mai sunt probleme, iar calitatea apei este corespunzătoare.

NICOLAE RĂZVAN ȘERBAN, directorul ABA Jiu: Este sigură din punct de vedere sanitar. Parametrii fizici, chimici, biologici ai apelor Dunării sunt monitorizate din patru în patru ore.

Sursa poluării poate fi stabilită cu exactitate doar după ce rezultatele de laborator vor indica substanța. Există deja ipoteza ca aceasta să provină chiar de la Hidrocentrala Porțile de Fier.

Avem echipe, avem și Corpul de Control al Hidroelectrica, și angajați de la Inspecția Apelor de la ABA Jiu. Se verifică, nu putem spune dacă sursa este sută la sută de la Hidroelectrica.

Pentru poluarea Dunării, responsabilii riscă o amendă cuprinsă între 25.000 și 50.000 de lei, mai ales că nu au anunțat la timp incidentul.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 30°C
IASI 30°C 28°C
CLUJ 28°C 26°C
CONSTANTA 26°C 25°C
CRAIOVA 29°C 28°C
BRASOV 27°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI