Poluare în Franţa. Cel puțin trei copii sunt intoxicați cu arsenic

20 iunie 2019, 12:40

Copii cu vârste cuprinse între 3 și 9 ani au în organism un nivel de arsenic cu mult peste limitele normale. Toți sunt din Lastours, un sat din Valea Orbiel, acolo unde în trecut a funcționat o mină de aur. Cazul lor i-a alarmat pe mulți părinți care au luat cu asalt spitalul din Carcassone pentru analize.

Copilul meu are un nivel de arsenic dublu faţă de un adult. Nu este mortal, dar dacă nu luăm măsuri din timp există riscul unor complicaţii ulterioare, spune un părinte.

O analiză independenta a solului din perimetrul școlii din Lastours a arătat un nivel al arsenicului de 15 ori peste limite. Oamenii dau vina pe reziduurile fostei mine de aur închise în 2004. Anul trecut, însă substanțele toxice au ajuns în aval aduse de inundații.

Cei trei copii intoxicați sunt tratați acum la spitalul universitar din Toulouse. Și nu este singura situație de acest fel din Hexagon.

Este alertă și pe valea Loarei, după ce fluviul a fost contaminat radioactiv pe o porțiune de aproape 400 de kilometri în avalul unor centrale nucleare. Autoritățile dau asigurări că, cel puțin deocamdată, nu există riscuri nici pentru oameni nici pentru mediu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite