Noaptea trecută, bucureştenii au respirat, din nou, aer toxic. La primele ore ale dimineţii, senzorii au înregistrat, în toate zonele Capitalei, valori chiar şi de trei ori mai mari decât limita admisă. Garda de Mediu a descoperit sursa poluării, în localităţile din jurul Capitalei, şi a dat amenzi de mii de lei.
OCTAVIAN BERCEANU, comisar general Garda de Mediu: “Suntem în comuna Vidra. E unul din focarele care a fost stins mai devreme, acum o oră, împreună cu Poliția și Jandarmeria, și Garda de Mediu”.
Inspectorii Gărzii de Mediu au mers în control în comunele din jurul Bucureștiului. Au descoperit că mai mulți locuitori au dat foc la anvelope și la tot felul de deșeuri pe care le-au avut prin gospodării. Așa au înțeles să sărbătorească intrarea în Postul Paștelui.
OCTAVIAN BERCEANU, comisar general Garda de Mediu: “Am găsit 8-9 focare majore, și când spun un focar major mă refer la un foc care este alimentat de 10-20 de anvelope. Au fost câteva sute de focare mici, de foc făcut în fața casei, cu două-trei lemne, au fost câteva zeci de focare mari, pe care le-am și stins”.
Aproximativ 30 de persoane au primit amenzi de până la 2.000 lei fiecare, dar toată noaptea și dimineața, bucureștenii au respirat un aer toxic.
Timp de aproximativ 10 ore, atât senzorii Ministerului Mediului cât și cei ai platformei Aerlive care se ocupă cu măsurarea calității aerului în București, au înregistrat la particulele PM2,5 și PM10 de trei ori valoarea maxim admisă pentru protejarea sănătății umane.
Astfel de particule sunt foarte periculoase. Mai ales pentru cei cu boli respiratorii sau cardiovasculare.
Oana Neneciu, coordonatoarea platformei Aerlive.ro: "PM2,5 are cel mai mic diametru și este foarte periculoasă pentru sănătatea umană, pentru că ajunge direct în plămâni când îl inspirăm și rămâne acolo, nu mai poate fi eliminat. PM10 e la fel, numai că e o particulă ceva mai mare. Acesta este efectiv praf încărcat cu substanțe".
FLORIN MIHĂLȚAN, medic pneumolog: „Poluarea aceasta are multiple efecte, în special pe bolile cronice, și când spun asta mă gândesc la bolile cronice respiratorii: efizem, bronșită, astm bronșic și o serie de boli cardiovasculare, tot cronice. Toate acestea sunt de impact din acest punct de vedere, pentru că precipită anumite acutizări ale acestor boli”.
Pentru aerul toxic din București, în primăvara anului trecut, România a fost condamnată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Dosarul de infringement a fost deschis în 2009.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Aerul a fost irespirabil în Capitală, luni dimineață. Aproape toți senzorii platformei Aerlive care măsoară calitatea aerului în Capitală au indicat valori maxime de peste 100, adică de trei ori peste limita maximă admisă pentru sănătatea umană.
De vină pentru această situație sunt locuitorii din localitățile învecinate care au sărbătorit lăsata secului și începutul postului Paștelui și au dat foc la sute de cauciucuri.
Mai mulți inspectori ai gărzii de mediu au făcut verificări și au identificat câteva persoane care au dat foc cauciucurilor. Acestea au fost amendate.