Poluare extremă în București. Depășiri record înregistrate de staţiile de monitorizare a calităţii aerului. Ministrul Mediului: Avem noi suspiciuni de activități industriale în județul Ilfov și în București

Alertă de poluare extremă în București! Ore în șir, aerul a fost irespirabil. Stațiile de măsurare au indicat depășiri record, chiar și de 12 ori, ale limitelor admise la poluarea cu microparticule în suspensie. Incendiile ar putea fi principala cauză, dar nu sunt excluse nici arderile ilegale. Autoritățile au anunțat controale. Primăria Capitalei le-a cerut oficialilor de la Mediu să anunțe rezultatele verificărilor dispuse pentru identificarea surselor de poluare și a solicitat Poliției locale să intensifice controalele, mai ales la periferie, în paralel cu cele de pe șantiere.

02 Martie 2020, 10:36 (actualizat 02 Martie 2020, 21:43) |
Poluare record în Capitală
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În cursul nopţii de duminică spre luni, Bucureştiul a arătat, la propriu, ca un butoi cu pulbere. Staţiile din reţeaua naţională de monitorizare a calităţii aerului, dar şi cele independente au înregistrat valori record de poluare.

Oficialii din Ministerul Mediului au aflat de situaţie de pe Facebook.

Cea mai gravă situaţie s-a înregistrat în sectorul 2 al Capitalei, între orele 03.00 și 05.00.

Valori record pentru poluarea cu micorparticule în suspensie s-au înregistrat în mai multe zone din Bucureşti.

Două staţii independente de măsurare a calităţii aerului au masurat depăşiri începând cu ora 21.00 şi până dimineaţă.

Şi staţiile din reţeaua naţională au înregistrat depăşiri de până la 8 ori. De vină, spun cei din Ministerul Mediului, ar fi incendiile înregistrate noaptea trecută - unul la Crevedia, unul la Gara de Nord şi cu zecile în jurul Capitalei, în gospodării, acolo unde oamenii ar fi ars vegetaţie uscată şi anvelope.

Dar nu este exclusă nici varianta unor arderi necontrolate.

Până la sfârşitul săptămânii vor fi controlate toate firmele din Bucureşti şI Ilfov autorizate să desfăşoare activităţi de ardere. Sunt 46 în Bucureşti şi 69 în Ilfov.

Între timp, în urma lipsei de comunicare dintre instituţii, ministrul Mediului a cerut demisia conducerii Agenției de Protecția Mediului Bucureşti.

__________________________

ACTUALIZARE Ministerul Mediului i-a îndemnat pe cetățeni ca pentru a reclama nivelul ridicat al poluării într-o anumită zonă să sune la 112, de unde situația va fi direcționată către Garda de Mediu.

ACTUALIZARE "Aseară, la toate stațiile pe care le deține Ministerul Mediului au fost înregistrate depășiri: la Lacul Morii, de opt ori", a spus ministrul Mediului, într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, poluarea a fost generată în principal de un incendiu izbucnit la Crevedia, dar și de incendiul de la Gara de Nord.

„Din discuția cu ISU, a fost un incendiu de vegetație forestieră, pe 5.000 de mp, la Crevedia, acel incendiu de la Gara de Nord, din miezul noptii și alte incendii provocate de populație din jurul Bucureștiului”, a spus Alexe.

Ministrul Mediului a mai precizat că ,în cadrul județului Ilfov „există 46 de firme autorizate și în municipiul București 69, care au acest proces de ardere".

Un incendiu a izbucnit în noaptea de duminică spre luni la o cameră de birouri din Gara de Nord din Capitală. 34 de oameni, angajaţi şi călători, au fost evacuaţi.

„Am avut convocată o reuniune de urgență pentru a vedea exact ce s-a întâmplat în București, care au fost valorile. Vârful de poluare, inclusiv la stațiile din rețeaua națională au avut depășiri de până la opt ori. La stația Lacul Morii, Mihai Bravu sau Cercul Militar am avut aceste depășiri. Între timp, avem condiții de intrare în normalitate. O spune și rețeaua de senzori independenți. Am avut acest episod de poluare ca urmare a unui cumul de factori: arderi necontrolate din București și Ilfov. Aceste creșteri au început aseară în jurul orei 21 cu vârful în jurul orei 3-4 dimineața. Avem și noi suspiciuni de activități industriale în județul Ilfov sau București, mai ales noaptea, care dau în atmosferă cantități industriale de poluanți. Avem în Ilfov 46 de firme autorizate și în București 69 care au acest proces de ardere. La capitolul măsuri am stabilit că până la finalul săptămânii vom controla toate sursele de ardere din București și Ilfov. Vrem să vedem dacă dețin echipamente necesare. În cadrul controlului vor fi verificate și acele firme care s-ar putea să deruleze activități fără autorizații. Va fi obligație pentru toți operatorii economici să dețină echipamente și vor fi obligați să comunice valorile chiar și în timpul nopții pentru a informa populația”, a declarat Costel Alexe.

Ministrul de resort a convocat, în această dimineaţă, conducerile Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) şi Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM) pentru a discuta măsurile ce se impun după ce, în noaptea de 1 spre 2 martie, au fost înregistrate depăşiri ale valorilor de PM 2.5 cu până la peste 900%, precum şi a celor de PM10 cu aproape 800%.

Depăşirile au fost semnalate atât la staţiile din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului, cât şi de senzorii din reţelele independente.

Alexe: Avem și în Ministerul Mediului un elefant. Am solicitat demiterea conducerii APM București

Costel Alexe, ministrul Mediului, a declarat că a solicitat demiterea conducerii Agenției pentru Protecția Mediului București (APM), în condițiile în care agenția are mari probleme de comunicare și de management.

„Avem și în minister un elefant – ANPM, care, în acest moment are carențe de comunicare și management... Am solicitat demiterea conducerii APM București”, a spus Costel Alexe.

Acesta a declarat că nu este admis ca, atunci când există situații de depășire a limitelor de poluare, așa cum a fost cea din noaptea de duminică spre luni, ministerul să fie anunțat cu întârziere de APM.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 11°C
IASI 9°C 9°C
CLUJ 4°C 6°C
CONSTANTA 9°C 10°C
CRAIOVA 8°C 8°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI